Meral Akşener’in genel başkanlığını yaptığı İYİ Parti’nin Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, ekonomi paketini açıklayacak.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, “İYİ Partinin hazırladığı ve Genel Başkanımız Meral Akşener’in yakın bir zamanda açıklayacağı program ile ekonomideki kronik problemler çözülecek ve Türk ekonomisi teknolojik gelişmelere paralel olarak sağlam bir temele oturtulacaktır.” dedi.
Paçacı, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, devleti oluşturan tüm kurumlarda kriz yaşandığını öne sürdü.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında son günlerde ciddi artışlar yaşandığına işaret eden Paçacı, Sağlık Bakanlığının açıkladığı günlük verilerle “adeta TÜİK’le alay eder” hale geldiğini söyledi. Paçacı, “Son yıllarda TÜİK’in en önemli özelliği açıkladığı verilerin gerçekleri yansıtmamasıdır. Maalesef Sağlık Bakanlığının da açıkladığı veriler, gerçeklerden uzaktır. Türk Tabipler Birliğinin açıklamaları ve illerden gelen bilgiler doğrultusunda gerek hasta sayısının gerekse hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının çok daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Salgının kontrolden çıktığını öne süren Paçacı, “Gerekli önlemler alınmadığı takdirde hastalığın tedavisinde sadece sağlık sistemi değil mali boyut itibarıyla da bir çöküntü yaşanması kaçınılmazdır.” diye konuştu.
KARADENİZ'DE BULUNAN 320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ REZERVİ
Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin bulunduğunun açıklandığını anımsatan Paçacı, bunun herkesi sevindirdiğini ancak hükümetin abartılı ve doğru olmayan değerlendirmeler yaptığını öne sürdü.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ifadelerinin aksine bulunan gazın tek başına Türkiye’nin cari işlemler açığını kapatacak boyutta olmadığını iddia eden Paçacı, şunları söyledi:
“Türkiye’nin yıllık cari işlemler açığı ortalama 40 milyar dolar civarındadır. Bu yıl 7. ay itibarıyla cari açık 20 milyar doları bulmuştur. Bulunan gazın ekonomik değeri ise ortalama 32 milyar dolardır. Türkiye’nin doğal gaz tüketimi ise yıllık 50 milyar metreküptür. Bulunan gaz rezervi, Türkiye’nin ancak 6 yıllık ihtiyacını karşılayabilecektir.
Gazın tüketime hazır hale getirilmesine kadarki maliyeti de düşüldükten sonra gazın 6 yıl süresince cari açığa olumlu katkısı yıllık 4,5 milyar dolar civarında olmaktadır. Diğer bir deyimle cari açığa katkısı 6 yıl süresince cari açığın ancak yüzde 10’u kadar olabilecektir. Bunun dışındaki söylemler yanlış ve abartılıdır.”