SORUŞTURMA SÜRÜYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON ile ilgili usulsüzlük iddiaları kapsamında devam eden soruşturma çerçevesinde, eski belediye başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da yer aldığı 65 sanığın yargılanmasına bugün başlıyor. 1 Temmuz tarihinde İZBETON’a yönelik olarak başlatılan soruşturma, 2020’deki deprem sonrası kurulan kooperatiflerde para toplanmasının ardından inşaatların başlamaması iddialarına odaklanıyor. Toplamda 449 kişi durumu şikayet etmişti. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu dahil 11 kişi tutuklandı. 65 sanık için 3 yıl ile 45 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.
DURUŞMAYA KATILIM
Sanıklar, ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma, Aliağa-Şakran Cezaevi Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel de duruşmaya katılacak. Soyer, sosyal medya üzerinden bu duruşmaya dair yaptığı paylaşımda, “19 Eylül Cuma saat 9:30’da Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda, 80 günlük devri alemin sonunda, ilk kez savunmamı yapacağım” ifadelerini kullandı. Ayrıca, tutukluluklarının sona ermesini ve özgürlüğüne kavuşmayı umut ettiğini belirtti.
ŞİKAYETLER VE SAVUNMALAR
Eski belediye başkanı olarak Soyer, emniyetteki ifadesinde müteahhitlerin, düşük kar paylarıyla kentsel dönüşüm ihalelerine katılmadıklarını belirtti. Bu durumu çözmek amacıyla ihalelere İZBETON AŞ’yi sokmayı ve bu şirket adına kooperatifler aracılığıyla inşaat yapımına karar verdiklerini, bunu belediye meclisinden oy birliğiyle aldıklarını savundu. Ayrıca, kooperatiflerin alt yüklenici firma sahipleriyle herhangi bir ticari ilişkisinin olmadığını da ifade etti.
Soyer, “Sorunun soruşturmaya konu nitelikli dolandırıcılık suçuyla ilgisi bulunmamaktadır” diyerek bilirkişi raporundaki usulsüzlüklerin bu bağlamda değerlendirilemeyeceğini bildirdi. Ayrıca, “Kimse kandırılmamış ve dolandırılmamıştır. Kooperatifler ağır da olsa inşaatına devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
İDDİANAME VE CEZA TALEPLERİ
Hazırlanan iddianamede 65 sanık hakkında 3 yıl ile 45 yıl arasında hapis cezası istemi yer aldı. Bu iddianame, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 11 tutuklu sanığı kapsıyor. Soyer, İZBETON AŞ adına sözleşmenin kanuna aykırı olarak tek imzalı olduğu iddialarına da yanıt vererek, bu durumun İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan bir karar sonrası geliştiğini belirtti.
Projelere dair ilerlemenin yavaşlamasını ise enflasyon artışına bağlayan Soyer, bu durumun inşaatların tamamlanmayacağı anlamına gelmediğini ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı.