İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem, üzerinden altı yıl geçmesine rağmen etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Bu depremde 117 kişi hayatını kaybetti, 1.034 kişi yaralandı. Geniş bir çevrede hissedilen sarsıntı, birçok binanın yıkılmasına ve büyük çapta hasar görmesine neden oldu.
DEPREMİN YIL DÖNÜMÜ DEĞERLENDİRMESİ
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin yıl dönümünde önemli değerlendirmelerde bulundu. Sözbilir, bölgede yapılan çalışmalarda elde edilen yeni bulguları aktardı. Türkiye için 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinin bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Bu tarihten sonra toplumun afet bilincinin arttığını vurguladı. Sözbilir, “Depreme hazırlıklı olmanın hayati derecede önemli olduğunu 2011 Van, 2017 Bodrum ve 2020 Elazığ ve İzmir-Sisam depremleri sürekli hatırlattı.” dedi.
SİSAM FAYI'NIN ETKİLERİ
İzmir depremi, 70 kilometre açıkta, deniz altındaki Sisam Fayı’nda meydana geldi. Sözbilir, bu durumun can ve mal kaybına neden olabileceğini ve tsunami oluşturabileceğini hatırlattı. Ayrıca, depremden sonra yapılan araştırmalarda sismik kaynakların detaylı bir şekilde incelendiğini ifade etti. İzmir içindeki tüm fayların geçmişinin çıkarıldığını söyledi.
İZMİR'İ TEHDİT EDEN FAYLAR
Prof. Dr. Sözbilir, son beş yılda elde edilen verilere göre İzmir’i tehdit eden beş fayı sıraladı: İzmir Fayı, Tuzla Fayı, Seferihisar Fayı, Gülbahçe Fayı ve Bergama Fayı. Bu beş fayın deprem üretme potansiyeli taşıdığını belirtti.
AFET RİSK AZALTMA PLANI
2021’den bu yana İl Afet Risk Azaltma Planlarının (İRAP) ilk beş yıllık eylemleri uygulandı. İkinci beş yıllık eylemin ise hazır olduğunu ifade etti. Bu eylemin 2031’de tamamlanacağını aktardı. Ayrıca, 25 yıl önce yapılan RADIUS projesinin revizyonunun 2026 yılında bilim ve teknolojik gelişmeler ışığında tamamlanacağını belirtti.
DIRANÇLI İZMİR PROJESİ
Sözbilir, AFAD koordinatörlüğünde başlatılan Dünya Bankası destekli ‘Dirençli İzmir’ projesinin de önemine değindi. Bu projede, tüm afetlere karşı dirençli bir İzmir için yapılacak çalışmaların mali boyutlarının nasıl sağlanacağı gibi sorulara yanıt arandığını söyledi. Kısacası, İzmir’de 2020 depreminden sonra afet seferberliği tüm yönleriyle devam ediyor.