Jeff Bezos, 25 Milyon Amazon Hissesi Satacak!

Amazon’un kurucusu ve dünyanın en zengin ikinci insanı Jeff Bezos, 2 Mayıs 2025 tarihinde yaptığı bir düzenleyici bildirimle, önümüzdeki yıl içerisinde 25 milyon Amazon hissesi satmayı planladığını açıkladı. Bu satışın, hisse başına 189,82 dolarlık kapanış fiyatı ile yaklaşık 4,75 milyar dolar kazandırması bekleniyor. Satış süreci, Bezos’un Mart 2025’te kabul ettiği ve 29 Mayıs 2026’ya kadar devam edecek bir 10b5-1 işlem planı çerçevesinde gerçekleşecek. Söz konusu plan, içeriden bilgiyle ticaret suçlamalarını önlemek amacıyla önceden belirlenmiş satış talimatları içeriyor.

bezos’un hİsse satışı stratejİsİ

Bezos, Amazon’un en büyük bireysel hissedarı olma özelliğini koruyor ve Şubat 2025 itibarıyla yaklaşık 1,02 milyar hisseye (şirketin yüzde 9,8’i) sahip. Bu satış gerçekleştikten sonra bile 926 milyon hisse ile şirketin yaklaşık yüzde 9’unu kontrol etmeye devam edecek. Bezos, önceki yıl, agresif bir satış stratejisi izlemiş, Şubat 2024’te 50 milyon hisse (8,5 milyar dolar), Temmuz’da 25 milyon hisse (5 milyar dolar) ve Kasım’da 16,35 milyon hisse (3,37 milyar dolar) satmıştı. Toplamda, 2024 yılı içinde yapılan satışlar 13,4 milyar doları geçmişti.

satışın zamanlaması ve amazon’un performansı

Duyurunun, Amazon’un 2025 birinci çeyrek sonuçlarını açıkladığı günün ertesi gerçekleştirildiği dikkat çekiyor. Şirket, 155,7 milyar dolar net satış ve 17,1 milyar dolar kâr bildirdi, fakat gelir artışının yüzde 9 ile Wall Street beklentilerinin altında kaldığı görüldü. Amazon Web Services (AWS), yüzde 17 büyüyerek 29,27 milyar dolar gelir elde etti ancak önceki çeyreğe göre bir yavaşlama yaşadı. Ayrıca, ABD’de Donald Trump’ın önerdiği gümrük tarifeleri, şirketin maliyetlerini artırabileceğine dair endişeler oluşturuyor. Amazon CEO’su Andy Jassy, tarifelerin etkisinin belirsiz olduğunu ve düşük fiyatlı geniş ürün yelpazesi üzerine odaklanmanın önemli olduğunu ifade ediyor. 2025 yılı içerisinde Amazon hisseleri yüzde 15 düşüş yaşasa da, yapay zekâ (AI) yatırımları sayesinde şirketin piyasa değeri 2 trilyon doları aşmayı başardı. Bezos’un satış planı, hisse fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde nakde dönüş stratejisini yansıtıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Bankalar 100 Bin Liraya Faizsiz Kredi Veriyor

Yükselen enflasyon ve tahminlere rağmen bankalar faizsiz kredi vermeye devam ediyor. Yeni müşteri edinmek için yarışan bankalar, 100 bin liraya kadar faizsiz seçenekler sunuyor.

CHP’de Salı Günü Grup Konuşması Kim Yapacak?

CHP'de yeni haftanın en tartışmalı gündem maddesi, 9 Haziran Salı günü TBMM'de yapılacak grup toplantısında kürsüye kimin çıkacağı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmayları, toplantıda genel başkanın konuşma yapacağını belirtiyor.

Dolar Faiz Artırım Beklentisiyle Yükseldi

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra bugün 100 civarında seyretti ve bu yükseliş güçlü ABD işgücü verileri ile Fed'in faiz artırım beklentileriyle desteklendi. Cuma günü açıklanan veriler, Mayıs ayında 172 bin yeni iş eklendiğini ve 85 binlik beklentiyi aştığını gösterdi.

Altın Düşüşünü Sürdürüyor

Altın fiyatları Ortadoğu'daki gerilimlerin yeniden artmasıyla petrol fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon ile faiz oranlarına ilişkin endişelerin artması sonucu geçen hafta yaklaşık yüzde 5 düştü. Ons altın iki aydan fazla süredir en düşük seviyesine geriledi.

Buca Belediye Başkanı Duman Görevden Uzaklaştırıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 Haziran Pazartesi günü gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman tedbir amaçlı görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, Anayasa ve Belediye Kanunu'na dayanarak bu kararı verdi.