İngiltere’nin yeni Test kaptanı Joe Root’un takımdaki sokağa çıkma yasağını kaldırma kararı, eski kaptan Nasser Hussain’den tam not aldı. Hussain, Root’un bu adımını “yetişkin bir karar” olarak nitelendirirken, deneyimli yorumcu İngiliz kaptanın oyun içi sezgisinin selefi Ben Stokes kadar güçlü olmadığını da sözlerine ekledi. Root, geçen kış Ashes serisindeki 4-1’lik yenilginin ardından uygulamaya konulan ve Stokes ile Gus Atkinson’ın kuralları ihlal etmesi nedeniyle Yeni Zelanda karşısındaki ikinci Test’te ceza almasına yol açan sokağa çıkma yasağını, Pakistan serisi öncesinde yürürlükten kaldırmıştı.
ROOT’UN KARARI HUSSAIN’DEN TAM NOT ALDI
Hussain, Root’un Pakistan’a karşı oynanacak üç Testlik seri öncesinde sokağa çıkma yasağını kaldırma kararını değerlendirdi. Deneyimli isim, takımda sokağa çıkma yasağı olduğu sürece takımın kontrolünün de kaybedileceğini belirtti: “Sokağa çıkma yasağı koyarsanız takımı kaybedersiniz. Takım üzerinde hiçbir kontrolünüz kalmaz. Sokağa çıkma yasaklarından iyi bir şey çıkmaz çünkü birileri sonunda onu çiğner. İnsanlara yetişkin gibi davranın, eğer yetişkin gibi davranmazlarsa yapılacak ilk şey para cezası vermek, ikinci şey ise kadro dışı bırakmaktır. Profesyonel bir spor takımının sokağa çıkma yasağına ihtiyacı olmamalı. Yasağın konulmuş olması takımın ne kadar kötü bir durumda olduğunu gösteriyor. Joe’nun ‘hayır, bu saçmalığa yeter’ demesine gerçekten sevindim.”
BAZBALL DÖNEMİ SONA ERDİ, ROOT’UN ÖNCELİĞÜ BELLİ
Root’un önündeki asıl görev, son 13 Test maçının sekizini kaybeden İngiltere takımını yeniden ayağa kaldırmak. Yeni Zelanda’ya 2-1 kaybedilen seri, ‘Bazball’ döneminin sonu olurken Stokes’un uluslararası kriketi bırakmasına da sahne olmuştu. Root’un ilk kalıcı kaptanlık dönemi de benzer bir verimsizlikle sona ermiş, 2022’de görevi bırakmadan önceki son 17 Test maçında yalnızca bir galibiyet alabilmişti. Hussain, Root’un The Oval’deki ikinci Yeni Zelanda Testi’ndeki kaptanlığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: “O maç çok yakın zamandaydı, dört yıl önce değil ve Joe’nun kaptanlığıyla ilgili bazı anıları geri getirdi. Oyunun temposunu hissedebilen bu kadar büyük bir oyuncu için The Oval’deki maçta oyunun hissini kaybetmişti. Neredeyse biraz fazla Ben Stokes gibi olmaya çalışıyordu; toplar arkaya giden sekmeli bir Oval zemininde savunmada adamlar tutuyordu. Oyun hissi konusunda o kadar güçlü değil. Stokes’un kaptanlığında sevdiğim şey buydu, gerçek bir oyun hissi vardı.”
Hussain, Root’un göreve gelmesinden memnun olduğunu ancak kendisinin Harry Brook’u tercih edebileceğini de sözlerine ekledi: “Bunu yapmasına sevindim, yine de ben Harry Brook yönünde gidebilirdim çünkü Harry’nin beyaz top kriketinde oyunu gerçekten hissettiğini görüyorum. Etrafında bir aura var, ancak programın getirdiği sınırlamaları anlıyorum.”
ATHERTON: ROOT GÖREVE GERÇEKTEN HEYECANLI
Michael Atherton, Root ile yaptığı röportajda kaptanın bu görevi görev bilinciyle mi yoksa gerçek bir istekle mi üstlendiğini sorguladığını aktardı: “Ona ‘bunu görev bilinciyle mi yoksa gerçek bir arzuyla mı yapıyorsun?’ diye sordum. Görev bilinci anlamında, gerçekten başka kimse yok. Harry Brook’un üç formatta da yapmasını istemediklerinde başka kime gidebilirler? Ama onun bu fırsattan gerçekten heyecan duyduğunu hissediyorum. Hızlı bowling oyuncuları konusunda elinde cephane olduğunu düşünüyor. Geçmişe sadık kalmakla kendi çizgisini çizmek arasında güzel bir denge kurduğunu düşündüm. Brendon McCullum hakkında çok iyi konuşmaya devam ediyor. McCullum’un kendisi için iyi bir vurucu antrenörü ve takım için iyi bir antrenör olduğunu gerçekten düşündüğünü hissediyorum, her ne kadar işler kötü bitmiş olsa da. Her şeyi çöpe atacağını söylememeye özen gösterdi. Bazball’un işe yarayan kısımlarını almak ama kendi damgasını vurmak istiyor. Söylediği en önemli şey, bu takıma önceden belirlenmiş bir oyun tarzı dayatmaya çalışmayacağıydı.”
COX ÜÇ NUMARADA GÖREV ALACAK
Essex vurucusu Jordan Cox, sakatlanan Jacob Bethell’in yerine ilk iki Testte üç numarada forma giyecek. Cox, kariyerindeki tek diğer Test maçına The Oval’deki Yeni Zelanda yenilgisinde altı numarada çıkmış ve iki vuruşta 27 ile 25 sayı kaydetmişti. Cox, The Hundred’da takım arkadaşı olduğu Root ile yaklaşık üç buçuk hafta geçirdiğini ve kaptanı yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi: “Joe ile The Hundred’da üç buçuk haftadır birlikteyiz ve çok iyi anlaşıyoruz. Joe’yu farklı bir düzeyde tanıma fırsatım oldu. Joe ile iyi bir üç hafta ya da üç buçuk hafta geçirmek, filelerde birlikte vuruş yaparken ondan bir şeyler öğrenmek, kriket ve genel olarak hayat hakkında konuşmak harikaydı. Test kriketi zirvedir ve The Hundred dün gece sona erdi. Joe ile ben maalesef biraz erken elendik, bu yüzden daha fazla zamanımız oldu, dün iyi bir antrenman yaptık, bugün ve yarın da büyük Test maçına hazırlanmak için zamanımız var.”
İNGİLTERE-PAKİSTAN TEST SERİSİ PROGRAMI
Üç maçlık serinin ilk Testi 19-23 Ağustos tarihleri arasında Headingley’de, ikinci Test 27-31 Ağustos tarihleri arasında Lord’s’ta, üçüncü Test ise 9-13 Eylül tarihleri arasında Edgbaston’da oynanacak. Tüm maçlar Türkiye saatiyle 13.00’te başlayacak. Seri, 19 Ağustos’tan itibaren Sky Sports Cricket’ten canlı yayınlanacak.