KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?
Kademeli emeklilik, özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi bulunan çalışanlar için büyük bir merak konusu haline geldi. EYT düzenlemesi sonrası emeklilikteki adaletsizlik tartışmaları sosyal medyada bilgi kirliliğini artırırken, Hürriyet yazarı Noyan Doğan, okuyucularından gelen soruları yanıtlayarak kademeli emeklilik hakkında net bir çerçeve çizdi. 1 Mayıs 2025 tarihli köşesinde, hükümetin bu konuda bir çalışması olmadığını belirten Doğan, kıdem tazminatı ve malulen emeklilikle ilgili önemli bilgiler de sundu. İşte Doğan’ın açıklamaları ve kademeli emeklilik konusundaki detaylar!
KADEMELİ EMEKLİLİK HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE Mİ?
Noyan Doğan, okuyucusu Cafer T.’nin “Hükümetin kademeli emeklilikle ilgili çalışması var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hükümetin kademeli emeklilikle ilgili bir çalışması yok, hatta gündeminde de değil. EYT’nin bütçe ve sosyal güvenlik sistemi üzerindeki olumsuz etkileri daha çok konuşuluyor. Bu çerçevede, bugünden yarına kademeli emekliliğin gündemde olmayacağını söyleyebilirim.” Doğan, sosyal medyada “şu tarihte çıkacak” şeklindeki söylentilere de değinerek, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. 2023 Mart’ında yürürlüğe giren EYT düzenlemesiyle, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu ve şartları tamamlayanlar, emekliliğe devam ediyor. Ancak bu düzenleme, 1999 sonrası sigorta girişi olanları kapsamıyor. Bu grup, “1 güne 17 yıl haksızlık” sloganıyla sesini duyurmaya çalışıyor ve Emeklilikte Tarihe Takılanlar derneğini kurarak kademeli emeklilik talebini gündemde tutuyor. Talepleri arasında, 58-60 yaş şartının kaldırılması ve ilk işe giriş tarihine bağlı olarak kademeli bir emeklilik sisteminin getirilmesi yer alıyor.
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 3 Mart 2025’te TBMM’ye kademeli emeklilik için bir kanun teklifi sundu. Teklif, 8 Eylül 1999 ile 16 Nisan 2008 arasında sigortalı olanların kademeli emeklilik hakkından yararlanmasını ve esnaf ile memurların prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesini öngörüyor. Akay, 1999 sonrası işe başlayanlar arasındaki prim günü farkının adaletsizliğe yol açtığını ve 1 Mayıs 2008’den sonra memur/esnaf için prim gününün 9000’e çıkarılmasının ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Teklif, şu an TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeyi bekliyor.