Kira Sözleşmeleri e-Devlet’te Başladı!

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET’TE RESMİ OLARAK YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesine yönelik çalışmaların ilk aşamasını Kasım 2024’te tamamladı. Şu anki uygulamada, taşınmaz sahibi gerçek kişiler e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünü kullanarak hazırlanan sözleşmeleri, kiracı onaylayabiliyor. Bu hizmet sayesinde oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” de oluşturulabiliyor ve e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Çalışmanın ikinci aşamasında sona yaklaşılırken, bugünden itibaren emlakçılara yönelik kira sözleşmesi hizmeti e-Devlet’ten kullanılabilir hale geldi. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalama imkânı bulduğunu ancak emlak danışmanlarının bu süreçte yer almadığını aktardı. Bugün uygulamanın emlakçılar için hayata geçirildiğini belirten Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek.” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini anlattı. Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini açıklayan Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini, bu konuda da çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun getirilmesi halinde, ev sahibi ile kiracı arasındaki pek çok problemin çözüleceğine dikkat çeken Akçam, dolandırıcılık vakalarının da böylece önlenebileceğine vurgu yaptı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Adana Demirspor, 2. Lig’e Eksi 24 Puanla Başlayacak

Geride kalan sezonda 1. Lig'i eksi 57 puan ve eksi 147 averajla sonuncu bitiren Adana Demirspor, 2. Lig'e düşmüştü. Süper Lig'deki başarılı döneminde şehre yıldız futbolcular kazandırmıştı ve Konferans Ligi için ön eleme oynamıştı.

Ankara’da Markette Silahlı Çatışma Çıktı

Ankara'da bir markette yaşanan olayda, husumetli iki kişi arasında tartışma çıktı. Dün akşam saatlerinde Sincan ilçesindeki Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki markette gerçekleşen olayda, Şahin A. ile Hikmet P. arasında gerginlik yaşandı.

Marmara’da Gemi Çarpışması: 10 Mürettebat Kayıp

Marmara Denizi'nde bu sabaha karşı iki gemi çarpıştı. Kaza, saat 03.00 sıralarında Silivri ilçesinin 18 deniz mili güneyinde meydana geldi.

Yalova’da 81 Yaşındaki Adam Dolandırıcıların Tuzağından Kurtuldu

81 yaşındaki N.B., Yalova'da 2 milyon lira değerindeki altınlarını dolandırıcılara kaptırmaktan son anda kurtuldu. N.B.'yi telefonla arayan kişi, kendisini savcı olarak tanıttı.

Beşiktaş’ta Raskin Transferi İptal Edildi

Türkiye'yi bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde temsil edecek olan Beşiktaş'ta hareketli gelişmeler yaşanıyor. Siyah-beyazlılar, Avrupa kupaları için UEFA'ya kadro bildirim süresinin dolmasına saatler kala transfer hamlelerine hız verdi.