Kiracılara Kira Tespit Davası Hakkında Emsal Karar

Kiracı ve ev sahibi arasındaki kira anlaşmazlıkları devam ederken, Yargıtay önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, uzun süredir aynı konutta oturan kiracılara ve mülk sahiplerine dair dikkat çekici bir hüküm verdi. Eğer eski kiracının ödediği kira, piyasa rayicinin oldukça altında kalıyorsa, yeni sözleşmenin üzerinden beş yıl geçmemiş olsa bile kira tespit davası açılabileceğine karar verildi.

MAHKEME, SÜRENİN DOLMADIGINI BELİRTTİ

İstanbul’da bir dükkan sahibi, 2005 yılından beri aynı kiracının kullandığı iş yeri için 2021 yılında dava açtı. Aylık 22 bin lira olan kiranın, bölgedeki emsallerin çok altında kaldığını belirtti. Kiracı, kiranın 39 bin liraya çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme, Türk Borçlar Kanunu’na atıfta bulunarak, taraflar arasında en son kira sözleşmesinin 2018 yılında yenilendiğini vurguladı. Dava tarihi itibarıyla henüz beş yıllık sürenin geçmediğini ifade eden mahkeme, sözleşmedeki hükümlerin uygulanması gerektiğine karar verdi. Davacı, mahkemenin kararını istinafa taşıdı ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, itirazı reddetti.

YARGITAY, YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU

Dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını hukuka aykırı bularak bozdu. Kiracılık süresinin esas olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme, kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmaması gerektiğini belirtti.

Bu durumun, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacağı ifade edildi. Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde, yeni kira yılında uygulanacak bedelin üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak belirleneceği bildirildi.

KİRA BEDELİ İÇİN YENİ DAVA AÇILABİLECEK

Dairenin kararında, yenilenen sözleşme ile belirlenen kira bedelinin emsal ve rayiçlere uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda, yenilenen sözleşmenin imzalanmasından itibaren beş yıl geçmemiş olsa bile kira tespit davası açılabileceği vurgulandı.

Yargıtay, ayrıca uzman bilirkişi aracılığıyla 2018’deki kiranın, o dönemin piyasasına uygun olup olmadığının incelenmesi gerektiğine işaret etti. Eğer kira bedeli piyasa rayiçlerinin altındaysa, güncel rayiç bedellere ve hakkaniyete göre yeni bir kira tutarının belirlenmesi gerektiğine hükmetti.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Hakemler Dosyasında Tanık İfadeleri Alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Yasa Dışı Bahis ve Spor Suçları Bürosu, bazı şüphelilere yönelik "eziyet", "resmi belgede sahtecilik", "güveni kötüye kullanma" ve "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme" suçlarıyla ilgili "Hakemler dosyası" soruşturması yürütüyor. Bu kapsamda, düzenlenen operasyon öncesi ve sonrası çok sayıda görevli ve eski hakem, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi.

Kredili Sermaye Piyasası Öz kaynak Uygulaması Uzatıldı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 3 Ekim 2026 tarihli 65/1779 sayılı Kurul Kararı ile kredili sermaye piyasası işlemlerinin süresince özkaynak oranının esnetilmesine yönelik tedbirleri 30 Ekim 2026 tarihine kadar uzattı. Bu karar, Borsa İstanbul AŞ piyasalarında meydana gelen gelişmeler göz önünde bulundurularak alındı.

Husiler Riyad’daki Aramco Tesisini Vurdu

Yemen'de Husiler ve Suudi Arabistan arasındaki çatışmalar durmaksızın sürüyor. Husiler, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki petrol tesisini balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldıklarını açıkladı.

Pırlanta Sahiplerine Tehdit Gönderildi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda 'Çirkinler' olarak bilinen yeni nesil silahlı suç örgütüne yönelik soruşturma başlattı. Operasyon kapsamında 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Fenerbahçe, Turan Tovuz Maçında 11 Kişi Kaldı

Fenerbahçe, Azerbaycan temsilcisi Turan Tovuz ile oynadığı hazırlık maçında 2-0 galip geldi. Maçın 32. dakikasında Mason Greenwood, rakibine tekme atarak kırmızı kart gördü.