Kiralık Sosyal Konut Projesi Detayları Açıklandı

BARINMA KRİZİNE YENİ BİR ÇÖZÜM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son Kabine Toplantısı sonrası kamuoyuna duyurduğu “Kiralık Sosyal Konut Projesi” ile Türkiye’nin büyükşehirlerinde yaşanan barınma krizine karşı yeni bir çözüm modeli sunuyor. Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul’da pilot uygulama olarak hayata geçirilecek.

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ ZORLUKLAR ARTMAKTA

Yüksek enflasyon, sınırlı maaş artışları ve hayat pahalılığı, dar gelirli kesimlerin konut piyasasında gittikçe zorlanmasına yol açıyor. Asgari ücrete 2025 yılı başında yalnızca Ocak ayında yapılan zam ve daha fazla ara zam olmaması, barınma sorununu belirgin hale getiriyor. Kira bedellerindeki artış, özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayanlar için büyük bir mali yük oluşturuyor. Emekliler ve asgari ücretle geçinen birçok kişi, ev sahibi olmanın ötesinde mevcut kira ödemelerini dahi karşılayamaz duruma gelmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi enflasyon oranlarının, halkın gerçek yaşam koşullarıyla örtüşmediği yönündeki eleştiriler de gündemde kalmayı sürdürüyor.

KİRALIK SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞLATILDI

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, proje çerçevesinde Türkiye genelinde inşa edilecek 500 bin sosyal konuttan bir kısmı kiralık olarak değerlendirilecek. Özellikle İstanbul için tasarlanan bu modelle, dar ve orta gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılması ve kira fiyatlarının dengelenmesi hedefleniyor.

DEVLET MÜLKİYETİNDE KONUTLAR OLACAK

Sistem dâhilinde inşa edilen konutlar devlet mülkiyetinde tutulacak ve TOKİ tarafından uygun niteliklere sahip vatandaşlara kiralanacak. Kiralar piyasa koşullarının altında olacak ve belirli sosyal ile ekonomik kriterlere göre belirlenecek. Kiraya verilecek konutlar için başvuru süreci, TOKİ’nin satış projeleri ile benzer bir şekilde kura ile gerçekleştirilecek. Kura sonucunda kiracı olma hakkı kazanan vatandaşlar TOKİ ile sözleşme imzalayacak.

Kiracıların kira ödemelerini düzenli yapıp yapmadığı ve konutların kullanım koşulları düzenli olarak denetlenecek. Kira süresinin dolmasının ardından, konutlar gerekli bakımlardan geçirilerek aynı kriterleri sağlayan başka hak sahiplerine yeniden kiralanacak. İlk olarak İstanbul’da uygulanmaya başlayacak kiralık sosyal konut modeli, zamanla Türkiye’nin farklı illerine genişletilecek. Projenin barınma krizine yapısal bir çözüm sunup sunamayacağı, sürecin işleyişine ve denetim mekanizmalarının etkinliğine bağlı duruyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Emekli Polis, Oğlunu Öldürüp Polisi Aradı

Adana'nın Sarıçam ilçesi Gültepe Mahallesi Elif Su Uludağ Caddesi'nde emekli polis memuru F. Kayhan (52) ile oğlu Ahmet Kaan Kayhan (23) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma sırasında Ahmet Kaan Kayhan babasına bıçak ve sopayla saldırmaya çalıştı.

St. Petersburg Forumu Saldırıyla Başladı

St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Ukrayna kaynaklı insansız hava araçlarının kentin üç farklı bölgesindeki altyapıyı hedef aldığını duyurdu. Saldırılarda bazı sivillerin yaralandığı ve altyapının hasar gördüğü bildirildi.

Norveç Prensesi’ne Arkadaşlık Teklifi Uzaklaştırma

Avustralya'da 63 yaşındaki David James Cook, Norveç Prensesi Ingrid Alexandra'ya yaklaşmasının yasaklanması için Sydney'deki Newtown Mahkemesi'nde duruşmaya çıkarıldı. Mahkeme, Cook'un prensesin okuduğu üniversite kampüsüne girmesini yasakladı.

Trump, Ankara’daki NATO Zirvesi’ne Katılacak

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkanı Donald Trump'ın 7-8 Temmuz'da Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne katılacağını duyurdu. Rubio, bunun ittifak tarihinin en önemli toplantısı olacağını söyledi.

Tanju Özcan İçin İddianame Hazırlandı

Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 178 sayfalık iddianamenin incelemesini tamamlayarak kabul etti ve Bolu Belediyesi'ne yönelik irtikap soruşturmasında dava sürecini başlattı. Hazine, Vakıflar ve İçişleri Bakanlıkları müşteki kurum oldu.