ABD İLE İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ SÜRECİ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi sürecinin yavaş ilerlediğini vurguladı ve “Bu süreç verimli değil” şeklinde konuştu. Peskov, Rusya’daki RBK Radyosuna verdiği röportajda güncel konulara dair görüşlerini paylaştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya için kullandığı “Ukrayna’daki savaşta henüz zafer elde edememesinden dolayı kağıttan kaplan” ifadesine yanıt veren Peskov, Rusya’nın kaplan olmadığını belirtti. Peskov, “Rusya daha fazla ayıyla bağdaştırılıyor. Zaten kağıttan ayı diye bir şey de olmaz. Rusya gerçek bir ayı. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, bizim ayımızı defalarca çeşitli duygularla tarif etti. Burada kağıttan bir şey yok” dedi.
MEVCUT DURUM VE DİYALOG KANALLARI
Peskov, “Rusya’nın gerginliğe ve yaptırımlara rağmen ayakta durabildiğini ve istikrarını koruyabildiğini” belirterek, dünyadaki makroekonomik durumun öngörülemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde bir görüşme gerçekleştirdiğine de dikkat çekti. Peskov, “Trump, Zelenski’nin görüşünü dinledi. Bu da Trump’ın söz konusu değerlendirmelerde bulunmasına yol açtı” diye belirtti.
Peskov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’li mevkidaşı Marco Rubio ile bir araya geleceğini aktarırken, “Son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerimizi Amerikan tarafına iletme fırsatımız olacak. Diyalog kanalları çalışıyor. Mevcut durum, (Eski ABD Başkanı Joe) Biden dönemindeki durumdan kökten farklı. Amerikalılarla konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM SÜRECİNE AÇIKLIK VE GÖRÜŞMELER
Trump’ın Ukrayna krizinin çözüm sürecindeki girişimlerine dair değerlendirmelerde bulunan Peskov, “Trump’ın çözüm sürecinde yer alma konusunda siyasi iradesini görüyoruz. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Putin de buna değer veriyor. Rusya, çözüm sürecine açık. Başkan Trump’ın, Putin’in bu sürece açık olduğunu görmemesi mümkün değil” dedi. Peskov, Putin ile Trump arasındaki ilişkilerin, Ukrayna meselesi de dahil olmak üzere oldukça hassas konuları tartışmalarına olanak sağladığını belirtti.
İKİLİ İLİŞKİLERDE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ
Peskov, Rusya-ABD ilişkilerinin iyileştirilmesi sürecini değerlendirerek, Amerikan tarafının Ukrayna krizinin çözümüne odaklandığını ancak bunun yanına diğer sorunların da eklenmesi gerektiğini ifade etti. “Bunu birlikte yapma zorunluluğumuz yok” diyen Peskov, hem ticaret hem de ekonomi alanında işbirliğinin başlatılması gerektiğini vurguladı. “ABD ile ilişkilerdeki sorunların ortadan kaldırılmasıyla ilgili süreç yavaş ilerliyor. Bu süreç verimli değil” şeklinde konuştu.
PUTİN-ZELENSKİ GÖRÜŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR
Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir araya gelme olasılığını değerlendiren Peskov, Putin’in bu duruma açık olduğunu, ancak böyle bir görüşme için uzmanlar düzeyinde çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Peskov, Ukrayna’ya çevrim içi çalışacak üç çalışma grubu oluşturmayı teklif ettiklerini, ancak Kiev’in buna geri dönüş yapmadığını ifade etti.