Kullanıcı Gizliliği Tehlikede: Uzman Uyarısı

Raporda Belirtilen Tehlikeler

Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Koi Security’nin yayımladığı yeni rapor, kullanıcı sayısı 100 bini aşan FreeVPN.One adlı Chrome uzantısının, kullanıcıların ekran görüntülerini izinsiz bir şekilde kaydedip geliştirici sunucularına gönderdiğini ortaya koyuyor. Uzantının Chrome Web Mağazası’nda “Öne Çıkanlar” rozetine sahip olması ise dikkat çekiyor. Koi Security, bu uzantının kullanıcılara büyük riskler taşıdığının altını çiziyor.

Uzmanın Değerlendirmesi

Hürriyet’ten İsmail Sarı’na açıklama yapan Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu durumun tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini belirtiyor. Kırık, “Örneğin siz Google Fotoğraflar’a özel fotoğraflarınızı yüklediğinizde, o ekranın görüntüsünü almak teknik olarak mümkün. Daha da kötüsü, bu görüntüler otomatik olarak bir sunucuya gönderilebilir” sözleriyle durumu kritik bir şekilde aktarıyor.

Uzantıları Yönetmenin Önemi

Kırık, tarayıcılarda yüklü olan diğer uzantıların benzer şekillerde hareket edip etmediğini anlamanın yollarına da değiniyor. “Chrome ve diğer tarayıcılarda her uzantının hangi verilere erişebildiğini görebilirsiniz. Eğer gereksiz yere çok fazla izin isteyen bir uzantı varsa, onu silmek en sağlıklısı olur. Bunun dışında düzenli aralıklarla yüklediğiniz uzantıları gözden geçirmek gerekiyor” diyor. Kullanıcılara “Kullanmıyorsanız kaldırın, ihtiyaç duymadığınız hiçbir uzantıyı tarayıcıda bırakmayın” tavsiyesinde bulunuyor. Ayrıca güvenlik yazılımlarının da tarayıcı uzantılarını tarayıp riskli olanları raporlayabileceğini vurguluyor. Kontrolün tamamen kullanıcıda olduğunu, bilinçli olmanın şart olduğunu ifade ediyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.

FBI Dünya Kupası’nda İHA Önlemi Aldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), 2026 FIFA Dünya Kupası süresince stadyumlarda drone kullanımını yasaklayarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarıyor. FBI, yaptığı açıklamada Houston'daki Taraftar Festivali için uçuş kısıtlamalarının bugün başladığını duyurdu.

Fenerbahçe’de Salah Dosyası Yeniden Açıldı

Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçilmesiyle Fenerbahçe'de transfer çalışmaları hız kazandı ve Mısırlı yıldız Muhammed Salah için dosya yeniden açıldı. Yıldırım daha önce "İhtiyaç varsa alırız" demişti.