GÜNEY KORE-KUZEY KORE ASKERİ GERGİNLİĞİ DEVAM EDİYOR
Güney Kore ile Kuzey Kore arasında son dönemlerde artan askeri gerginlik sürmekte. Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore tarafından kendilerine yönlendirilen bir insansız hava aracının (İHA) fotoğrafını yayınladı. Kuzey Kore Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 13 Ekim’de Pyongyang yakınlarındaki Hyongjesan bölgesine düşen İHA’nın bulunduğu ve enkaz üzerinde uzmanlar tarafından inceleme yapıldığı kaydedildi.
İHA GÜNEY KORE’YE AİT OLDUĞU BELİRLENDİ
Açıklamada, “İHA’nın Güney Kore’den geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Uzmanlar, İHA’nın Güney Kore Drone Operasyon Komutanlığı’na ait uzun menzilli keşif İHA’sı olduğunu ve Güney Kore Silahlı Kuvvetler Günü’nde araç üzerinde halka tanıtılan İHA ile aynı tipte olduğunu belirledi.” ifadeleri yer aldı.
BROŞÜR DAĞITMAK İÇİN KULLANILMIŞ OLABİLİR
İHA’nın bulunmadan 5-7 gün önce kullanılmış olabileceği değerlendirildi. Açıklamada, “Şekli, muhtemel uçuş süresi, gövdenin alt kısmına sabitlenmiş broşür dağıtma kutusu gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda bunun Pyongyang semalarına propaganda broşürleri bırakan İHA olma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak henüz bir sonuca varılmamıştır.” denildi.
Güney Kore ordusunun bu İHA ile Pyongyang semalarına propaganda broşürleri bırakmasının Kuzey Kore’nin egemenliğini ihlal eden “düşmanca bir provokasyon” olduğu vurgulandı. Bu sebeple başkent ve sınır hattındaki tüm birliklerin “savaşa hazır hale getirildiği” belirtiliyor.
Kuzey Kore, Kore’nin egemenliğinin kara, hava ya da deniz yoluyla ihlal edilmesi durumunda bunun “savaş ilanı” olarak değerlendirileceğini ve böyle bir durumda “derhal misilleme saldırısı yapılacağı” uyarısında bulundu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang semalarında propaganda broşürleri taşıyan Güney Kore’ye ait İHA’ların tespit edildiğini iddia etti.
Güney Kore Savunma Bakanlığı ise başlangıçta bu iddiayı reddetti ancak daha sonra Kuzey Kore karşıtı sivil toplum örgütlerinin bu olaydan sorumlu olabileceğini belirtti. Ayrıca, Kuzey Kore, yaşanan gerilimin ardından Güney Kore ile bağlantıyı sağlayan kara ve demiryolu hatlarını havaya uçurduğunu açıkladı.