“Lübnan Tezkeresi Ve 9. Yargı Paketi”

GENEL KURUL ÇALIŞMALARA BAŞLIYOR

22 Ekim Salı günü başlayacak Genel Kurul, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek. Bu teklife göre, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler aracılığıyla kurulabilecek. Ayrıca, doğrudan satış sistemine ilişkin konular düzenlenerek tarafların hak ve yükümlülükleri net bir şekilde belirlenecek. Uzlaşma müessesesinin ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin hükümler için de uygulanmasına imkan tanınacak. Yurt içinde yerleşik pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılması, yurt dışı menşeli pazar yerlerine karşı korunması, istihdam seviyesinin artırılması ve daha fazla işletmenin ihracata yönelmesi amacıyla destekleyici tedbirler alınacak.

LÜBNAN TEZKERESİ GÖRÜŞÜLECEK

Ayrıca Genel Kurul, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) çerçevesinde Lübnan’daki Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni ele alacak. TBMM Genel Kurulu, tüketicileri koruma amaçlı kanun teklifi ve Lübnan tezkeresinin ardından kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlayacak. 9. Yargı Paketi kapsamında, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Hakim ve Savcı Yardımcılığı mülakatına çağrılacak aday sayısında değişiklikler yapılacak. İlan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday, mülakata çağrılacak. Buluntu olması nedeniyle veya yasal gerekçelerle trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan yediemin otoparklarındaki araçların satışı yeniden düzenlenecek. Sesli, yazılı ya da görüntülü ileti ile hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılıp ön ödeme kapsamına alınacak. Şikayete bağlı hakaret suçu için şikayet süresi, her durumda fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçmeyecek şekilde belirleniyor. Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırıcı olabilmek için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’ne dair yapacağı sunumla başlanacak. TBMM İhtisas Komisyonları da gündemdeki konuları görüşmek üzere toplanacak. Adalet Komisyonu, yargıya yönelik düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni değerlendirecek. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri “Türkiye’de sığınmacı statüsünde bulunan öğrencilerin okul durumları, sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılan çalışmalar” hakkında sunum gerçekleştirecek. Ayrıca İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Bilgi ve İletişim Kurumu yetkililerini dinleyecek. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu basına kapalı olarak gerçekleştireceği toplantıda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporu’nun görüşmeleri çerçevesinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı yetkililerinden bilgi alacak. Salı ve Çarşamba günleri Mektep grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.

FBI Dünya Kupası’nda İHA Önlemi Aldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), 2026 FIFA Dünya Kupası süresince stadyumlarda drone kullanımını yasaklayarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarıyor. FBI, yaptığı açıklamada Houston'daki Taraftar Festivali için uçuş kısıtlamalarının bugün başladığını duyurdu.

Fenerbahçe’de Salah Dosyası Yeniden Açıldı

Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçilmesiyle Fenerbahçe'de transfer çalışmaları hız kazandı ve Mısırlı yıldız Muhammed Salah için dosya yeniden açıldı. Yıldırım daha önce "İhtiyaç varsa alırız" demişti.