DÜZENLEME VE DESTEK PAKETİ HAZIRLIĞI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansmana erişimde geçici bir sıkılık olduğunu ifade etti. “Ekonomik konjonktür ve sektörlerin ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerini de hızla devreye alacağız” dedi.
2026 YILI İYİMSERLİĞİ
Bakan Şimşek, Dünya gazetesinden Ece Ceyhun’un sorularını yanıtlayarak dezenflasyon programının etkilerini ortaya koydu. Şimşek, dış kırılganlıkların azaldığını, şoklara karşı direncin arttığını ve makro-finansal istikrarın güçlendiğini dile getirdi. “Artık, kısa vadeli dalgalanmaların ötesine geçen, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümenin temellerini inşa ediyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, küresel yapısal sorunlara karşı avantajlar bulunduklarını belirterek, “2026 yılı refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” dedi.
FINANSMAN SORUNUNA YENİ YAKLAŞIM
Şimşek, iş dünyasının finansman sıkıntısına ilişkin bilgiler sundu. “Finansmana erişimde geçici bir sıkılık var. Ancak esnafımız, üreticimiz ve ihracatçımız, TL kredi büyüme sınırının dışındadır.” diyerek çiftçilerin ve esnafın kullandığı kredilerin finansman maliyetinin bir kısmını devletin karşıladığını belirtti. “Çiftçimizin kullandığı kredilerdeki her 10 liralık maliyetin 7 lirasını, esnaf ve ihracatçılarımızın kredilerinde ise her 10 liralık maliyetin 5 lirasını biz karşılıyoruz.” dedi. İhracatçılara sağlanan desteklerin tarihî seviyelere ulaştığını dile getirdi ve reeskont kredilerinin günlük limitinin 13 kat artırıldığını, Eximbank’ın sermayesinin ise 4 katına çıkardığını açıkladı.
KOBİ DESTEKLERİ VE YENİ PAKETLER
Bakan Şimşek, geçen yıl 18 bin ihracatçıya 49 milyar dolar finansman sağlandığını ve bu firmaların %83’ünün KOBİ olduğunu belirtti. 2025 hedefinin 52 milyar dolar olduğunu, yılın ilk dört ayı içinde 15,7 milyar dolar kredi kullandırdıklarını söyledi. Teminat sorunlarına yönelik yapısal çözümler sunduklarını ifade eden Şimşek, teminat olarak yalnızca banka teminat mektuplarının değil; kefalet kuruluşları, gayrimenkul ipoteği ve şahıs ile firma kefaletlerinin de kabul edildiğini açıkladı. KOBİ’lere yönelik 15 farklı Hazine destekli kefalet paketi yürürlükte olup, toplam 114 milyar TL’lik finansman imkânı sağlandığını belirtti. Ayrca, “Ekonomik konjonktür ve sektörlerin ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerini de hızla devreye alacağız. Önceliğimizi ve enerjimizi, ülkemizin kapasite açığı olan sektörlerde üretime odaklandırmak durumundayız.” dedi.