İstanbul 45. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NDEN DURDURMA TALEBİ
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Başkanlığı Olağanüstü Kongresi’nin mahkeme kararına aykırı olduğu iddiasıyla durdurulmasını talep etti. Mahkemenin durdurma kararını tebliğ etmek amacıyla icra memurları kongre salonuna yöneldi. Yüksek Seçim Kurulu’nun olağanüstü toplantısının ardından Ahmet Yener, kongrenin yapılmasının mümkün olduğunu duyurdu.
CHP İSTANBUL İL KONGRESİ’NDEKİ TARTIŞMALAR
CHP İstanbul İl Kongresi’ne dair yaşanan tartışmalar yeni bir aşamaya geldi. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, kongrenin durdurulması talebini İstanbul Valiliği ve Sarıyer 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na iletti. Mahkeme, davacı Özlem Erkan ile CHP Genel Merkezi ve bazı yöneticileri arasında devam eden “genel kurul kararlarının iptali” davasını hatırlattı.
“ÇALIŞMALAR DURDURULMALIDIR”
Mahkeme kararı şu şekilde ifade edildi: “6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na göre verilen bu karar kesin olmamakla beraber verildiği anda uygulamaya geçirilen bir tedbir kararıdır. Henüz istinaf süreci başlamamıştır ve karar güncel, geçerlidir. 24 Eylül’de yapılacak kongre mahkeme kararımıza aykırıdır, çalışmalar durdurulmalıdır.”
SEÇİM ÇALIŞMALARI DA DURDURULMUŞTU
Mahkeme, 14 Temmuz 2025’te CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun başlattığı 39. Olağan Kurultay süreci çerçevesinde, İstanbul İl Örgütü’ne ait ilçe ve il kongrelerinin seçim çalışmalarını da tedbiren durdurma kararı almıştı. Daha önce 8 Ekim 2023’te yapılan CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’ndeki kararların hükümlerinin durdurulması talebi ise reddedilmişti.
KONGREDE TEK ADAY ÖZGÜR ÇELİK
Bugün Beşiktaş Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde gerçekleşmesi beklenen kongrede, tek aday olarak Özgür Çelik’in ismi açıklandı.
GERGİNLİK YAŞANDI
İstanbul 6. İcra Müdürlüğü memurları, durdurma kararını tebliğ etmek üzere kongrenin yapıldığı mekâna geldi. Partinin milletvekilleri, avukat ve hukukçular tarafından karşılanan icra memurları, mahkemenin durdurma kararının geçersiz olduğu iddiasıyla salona alınmadı. Durum üzerine icra memurları tutanak tutarken, taraflar arasında gerginlik yaşandı. Görüşmeler hala devam ediyor.
HUKUKİ SÜREÇ VE GECMİŞİ
CHP’nin İstanbul yönetimiyle ilgili yaşanan tartışmalar 2023 yılındaki kongreye uzanıyor. 8 Ekim 2023’te gerçekleştirilen İstanbul İl Kongresi’nde Özgür Çelik başkan olarak seçilmişti. Ancak ardından “oylamaya hile karıştırıldığı” iddiaları gündeme geldi. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, kongrede seçilen başkan ve yönetimin tedbiren görevden uzaklaştırılması kararı almış, il başkanlığına geçici olarak Gürsel Tekin atanmıştı. CHP yönetimi, karara tepki göstermiş ve Sarıyer’deki il başkanlığı binası çevresinde gerginlik yaşanmıştı. Sonunda Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi’nin iptal davasını esastan reddetti. Süreç devam ederken CHP yönetimi, İstanbul kongresini 24 Eylül’de olağanüstü toplanma kararı almıştı.