Cumartesi günü bir federal hakim, Başkan Donald Trump’ın Jeffery Epstein’a yazdığı iddia edilen cinsel içerikli doğum günü mektubu ile ilgili olarak The Wall Street Journal’a açtığı iftira davasını reddetti. ABD Bölge Hakimi Darrin P. Gayles, Trump’ın gazetenin “gerçek kötü niyet” ile hareket ettiğini yeterince iddia edemediğine karar verdi. Gayles, Trump’ın mektubu yazmadığını inkar etmesinin ardından gazetenin hikayesini yayınlamaması gerektiği yönündeki argümanını da reddetti ve bu tür bir gerekliliğin Birinci Değişiklik’i ihlal edeceğini ifade etti. “Eğer bu yasa olsaydı, herhangi bir kamu figürü veya ekibi bir iddiayı inkar ettiğinde, gazetecilerin olumsuz veya çelişkili haber yayınlaması hemen engellenirdi,” dedi hakim. Bu karar, Trump’ın Amerikan basınına karşı başlattığı hukuki mücadelesinde bir başka çarpıcı yenilgi olarak kaydedildi ve Trump’ın davalarını kınayan basın özgürlüğü grupları tarafından sevinçle karşılanacağı kesin.
DAHA ÖNCEKİ DAVALAR
Gayles, daha önce Nisan ayında Trump’ın 20 milyar dolarlık davasını da reddetmişti. O sırada, Trump’ın orijinal şikayetinin “formüle edilmiş” kötü niyet iddialarına dayandığını ve bu iddiaların kamu figürü için yasal standartla “hiçbir yere yakın” olmadığını belirtmişti. Ancak hakim, davayı tarafların aleyhine olmaksızın reddetti ve Trump’a bu eksiklikleri ele alan düzeltilmiş bir şikayet sunma fırsatı verdi. Cumartesi günü verilen kararda Gayles, Trump’ın revize edilmiş şikayetinin yine bu sorunları çözemediğini belirterek davayı kesin olarak reddetti.
REDDİYETİ SEVİNDİRDİ
Dow Jones’un sözcüsü, mahkemenin kararından memnun olduklarını belirtti. Beyaz Saray ise yorum talebine, Trump’ın kişisel avukatlarına yönlendirme yaptı. Trump, Temmuz 2025’te, gazetenin cinsel içerikli mektubu yayınlamasının ardından, The Journal ve yan kuruluşlarına, Murdoch’a ve iki muhabire dava açtı. Trump, mektubu yazmadığını iddia ederek The Journal’ı kasıtlı olarak yanlış bir hikaye yayınlamakla suçladı. Bu dava, Trump’ın görevdeki bir başkan olarak bir haber kuruluşuna karşı açtığı nadir durumlardan biri olması nedeniyle dikkat çekici. Hukuk uzmanları, benzeri bir durumu hatırlamadıklarını belirtti. Ancak bu, Trump’ın kendisi hakkında olumsuz haberlere karşı mahkemeleri kullanma alışkanlığının bir parçası olarak görüldü.
SON DÖNEM DAVALARI
İkinci döneminde Trump, The New York Times’a 15 milyar dolarlık bir iftira davası açtı. Gazetenin 2024 kampanyasına yönelik haberleri nedeniyle açılan dava, geçen yıl bir hakim tarafından reddedilmişti ancak Trump’a yeniden dava açma izni verilmişti. Temmuz ayında, gazete tarafından davanın düşürülmesi için yapılan başvurunun karara bağlanmasını erteleyen hakim, Trump’a şikayetini yeniden gözden geçirmesi talimatını vermişti. Geçen yılın sonunda, Trump, 6 Ocak 2021’deki konuşmasının bir belgeseldeki kurgusundan dolayı BBC’ye 10 milyar dolarlık dava açtı. İngiliz yayıncı, davayı mahkemede savunma sözü verdi. Göreve başlamadan bir ay önce, Trump, Iowa’daki 2024 seçiminden birkaç gün önce, Demokrat aday Kamala Harris’in önünde olduğunu gösteren bir anket nedeniyle Iowa anketçisi J. Ann Selzer ve onun şirketine dava açtı. Bu dava Eylül ayında hakim tarafından kesin olarak reddedildi.
HUKUKİ ANALİZLER
Hukuk uzmanları, bu davaların anlamsız ve bir dizi zayıflıkla dolu olduğunu belirtiyor. Ancak, Trump için kazanmanın belki de önemsiz olduğunu vurguluyorlar: Kamuoyunda oluşturulacak dikkat ve uzun süren davaların tehditleri, haber kuruluşlarını baskı altına alabilir ve saldırgan haberciliği engelleyebilir. Bu hikaye, ek bilgilerle güncellenmiştir.