DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ ZAMAN VE YER
Marmara Denizi’nde bugün (3 Mayıs 2025) saat 11:36’da Silivri açıklarında 4.0 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin derinliğini 14.7 kilometre olarak bildirdi. Buna karşılık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 3.7 olarak belirleyip, merkez üssünü Tekirdağ-Marmara Ereğlisi olarak açıkladı. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda hafif hissedilen sarsıntı, kısa süreli endişeye yol açtı ancak herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadı.
UZMAN GÖRÜŞLERİ VE AÇIKLAMALAR
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem hakkında sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, bu sarsıntının 23 Nisan 2025’te Silivri açıklarında gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu ifade etti. Ercan, “Bugün Silivri açıklarında M6.2’lik deprem odağının bu kez batıda, Marmara Ereğlisi yönünde M4.0 en küçük boyutta deprem oldu. Sönümlenen ana depremin artçısı. Her şey olağan, kaçışmaya gerek yok” diyerek İstanbulluları rahatlattı.
Ercan, daha önce 23 Nisan depremi sonrası yaptığı değerlendirmelerde, 6.2’lik depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın Trakya kolunda meydana geldiğini ve “Hiroşima’ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldığını” vurgulamıştı. Bugünkü 4.0’lık sarsıntının da ana depremin enerjisinin sönümlenmesi sürecinin bir parçası olduğunu belirtti.
AFAD VE KANDİLLİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Depremin büyüklüğü ve merkez üssü hakkında AFAD ile Kandilli Rasathanesi arasında bazı farklılıklar dikkat çekti. Kandilli, depremin büyüklüğünü 4.0 ve merkez üssünü Silivri açıkları olarak kaydederken, AFAD bu değerleri 3.7 ve Marmara Ereğlisi olarak duyurdu. Derinlik açısından da Kandilli 14.7 km, AFAD ise 18 km olarak raporladı. Bu tür farklılıkların, ölçüm istasyonlarının konumları ve kullanılan yöntemlerden kaynaklanabileceği ifade ediliyor.