Kuyumculuk Sektöründe MASAK Uygulamaları Sorunlara Yol Açıyor
Kuyumculuk sektörü üzerindeki denetimler devam ederken, MASAK’ın uygulamalarının bazı olumsuz sonuçlara neden olduğu ortaya çıktı. Kuyumculuk Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, büyük bir ihracatçının kendisine ilettiği durumu paylaştı: “Bir müşterim var, adı Amazon. MASAK benden Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un pasaportunun ıslak imzalı ve Türk Konsolosluğu’ndan apostillenmiş halini istiyor. Aksi halde satış yapamazsın diyor.”
MASAK’tan Gelen Zorlayıcı Talepler
İstanbul Ticaret Odası’nın Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Ercan Özboyacı, büyük bir ihracatçı firmanın Amazon ile yaptığı ticarette MASAK’tan gelen taleplerle karşılaştığını belirtti. Özboyacı, bu durumun uluslararası ticaretin gerçekleriyle örtüşmediğini ifade ederek, kuyumculuk sektöründe adil ve ticareti destekleyen bir düzenleme ihtiyacının altını çizdi.
Ticari İlişkileri Olumsuz Etkileyen Zorunluluk
Özboyacı, özellikle büyük yüzölçümüne sahip ülkelerde Türk konsolosluklarının azlığının apostil zorunluluğunu daha da karmaşık hale getirdiğini vurguladı. ABD örneğini dile getiren Özboyacı, “Bazı üyelerimizin müşterileri, pasaportlarını apostil ettirebilmek için Türk konsolosluğuna ulaşmak adına 6 saat uçmak zorunda kalıyor. Hiçbir uluslararası şirket bu zahmete girmek istemiyor. Bu durum doğal olarak Türkiye’den alışveriş yapmaktan vazgeçmelerine yol açıyor.” dedi.
Apostil Eksikliği Ağır Cezalara Yol Açıyor
Apostil, bir belgenin düzenlendiği ülkede yetkili makamlarca onaylandığını ve başka bir ülkede resmi geçerlilik kazanmasını sağlayan uluslararası bir tasdik şerhi olarak uygulamaya konuluyor. Özboyacı, apostil zorunluluğunun sektörde yarattığı olumsuz sonuçları bir örnekle açıkladı. Denetimden geçen bir ihracatçı firmanın, sadece apostil eksikliği nedeniyle 21 milyon TL ceza aldığını belirten Özboyacı, “Sadece bu apostil yüzünden 21 milyon TL ceza yiyorsunuz. Bu büyüklükte bir ceza, birçok işletme için faaliyetlerin sonu anlamına gelir.” diye konuştu.
then "Add to Home Screen"