Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde ölçme ve değerlendirme süreçlerini dönüştüren “Ortak Yazılı Sınav Sistemi”ni İstanbul’da tanıttı. Etkinlik, Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi’nde gerçekleştirildi ve bakanlık yetkilileri, okul yöneticileri ile birçok öğretmen katıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, eğitim sistemindeki en büyük engelin “sınav odaklılık” olduğunu belirtti.
SINAV ODAKLILIĞIN ETKİLERİ
Yelkenci, liselere ve üniversitelere geçiş sınavlarının eğitim süreçlerini domine etmesini engellemeyi amaçladıklarını vurguladı. Yeni yaklaşımla ölçme ve değerlendirmenin, not verme aracı olmanın ötesinde, öğrenci ve öğretmen gelişimini destekleyen bir sürece dönüşeceğini ifade etti.
AÇIK UÇLU SORULARLA YENİ YAKLAŞIM
Yeni sistem, açık uçlu sorular üzerine inşa edilecek. Bu sorular, öğrencilerin analiz, yorumlama, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. İlkokullarda sınav uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte, dil becerilerinin ölçülmesine yönelik adımlar da atıldı. Bu düzenleme, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin süreç odaklı anlayışını destekliyor.
Eşit ve standart değerlendirme ile farklı bölgelerdeki öğrenciler, öğretim programlarıyla uyumlu nitelikli sorularla değerlendirilecek. Bu durum, yıl sonu başarı puanlarının daha objektif ve güvenilir olmasını sağlayacak. Sınav sonuçları ise öğrenci, sınıf ve şube bazında analiz edilerek, güçlü ve geliştirilmesi gereken yönler hakkında ayrıntılı raporlar sunulacak. ÖĞRETMENLER İÇİN KOLAYLIKLAR
Sistem, öğretmenlerin sınav hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini kolaylaştıracak. Hazır veri havuzuyla öğretmenlerin nitelikli sorulara erişimi artacak. Gelecek dönemde yapay zeka destekli soru yazımı ve açık uçlu soruların otomatik puanlanması gibi dijital çözümler de sisteme entegre edilecek.
PROJENİN HEDEFLERİ
Yelkenci, geliştirici değerlendirme yaklaşımıyla eğitim standartlarını tüm Türkiye’de eşitlemeyi hedeflediklerini belirtti. Projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, sistemin tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi.