Millî Eğitim Bakanlığı, yeni dönem öncesinde velilerin mali yükünü azaltmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla okul ekonomisine yönelik önemli kararlar aldı. Kayıt ücretleri, yardımcı kaynaklar, mezuniyet törenleri ve okul kıyafetleri gibi birçok alanda sıkı denetimler uygulanacak. Bu uygulamalarla birlikte, velilerden ilave ücret talep edilmesi yasaklanacak.
KAYIT ÜCRETİ VE BAĞIŞ YASAKLANDI
e-Okul üzerinden yapılan kayıt işlemlerinde, velilerden “kayıt ücreti”, “bağış” veya “okul ihtiyaç malzemesi” adı altında herhangi bir ücret talep edilmesi kesinlikle yasaklandı. Ayrıca, okul binalarında ve bahçelerinde ticari ürün reklamlarına da izin verilmeyecek.
Eğitimde şeffaflığı ve eşitliği öncelikli hedef olarak belirleyen Bakanlık, okullarda özel yayınevlerinin hazırladığı deneme sınavlarının uygulanmasını yasakladı. Tüm seviye tespit ve ölçme süreçleri sadece MEB’in sunduğu materyallerle yürütülecek. Kırtasiye listelerinde belirli markaların zorunlu tutulması da engellenecek. LÜKS MEZUNİYET ORGANİZASYONLARI ENGELLENECEK
Velilere yüksek maliyet çıkaran otel ve balo salonlarında düzenlenen lüks mezuniyet organizasyonlarına izin verilmeyecek. Okul kıyafetlerinde ise ekonomik, konforlu ve sağlıklı standartların aranacağı belirtiliyor. Her yıl yapılan logo ve amblem değişiklikleriyle velilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
OKUL GÖRÜŞMELERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Veliler, okul idaresi ve öğretmenlerle görüşmelerini e-Devlet entegreli “Okul Randevu Sistemi” üzerinden planlayarak gerçekleştirecek. Bu sistem, velilerin iletişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.