Melania Trump, Beyaz Saray’da Rusya ve Ukrayna’dan temsilcileri bir araya getirecek. Geçtiğimiz ay Oleshky şehrinde ilan edilen ateşkese ilişkin olarak, “İlk Leydi Melania Trump, iki savaş halinde olan ülkenin temsilcilerini Beyaz Saray’da bir araya getirecek,” açıklaması yapıldı. Trump, sınırlı ateşkesi “bir Amerikan İlk Leydisi tarafından gerçekleştirilen eşi benzeri görülmemiş bir diplomatik girişim” olarak nitelendiriyor.
ATEŞKESİN HİKAYESİ
Trump, 23 Ekim’de Oleshky’de yaşlı sakinlerin insani tahliyesini kolaylaştırmak üzere yerel bir ateşkes sağladığını duyurdu. Sınırlı ateşkes, 27 Ekim’de başlayıp, Pazar günü sona erdi. Oleshky’den yüzlerce kişi tahliye edilerek Ukrayna’ya döndü. Bu kişilerden biri, eşini 1,711 gündür görememişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Oleshky’deki insani durumun o kadar kötüleştiğini belirtti ki bazı sakinler ilaç, temiz su veya elektrik olmadan ot ve yabani ot yemek zorunda kaldılar.
İLK LEYDİ'YE DÜŞEN GÖREV
Trump’ın ofisi, Oleshky’deki durumu, 81. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan özel bir görüşme sırasında öğrendiğini açıkladı. Trump, Ukrayna ve Rusya liderleriyle doğrudan çalışarak, savaş sırasında ailelerinden ayrılan çocukları bir araya getirmek amacıyla daha önce kurduğu kanallar aracılığıyla “özel aracı” olarak görev yaptı. Trump, X platformunda yaptığı paylaşımda, “Görev başarılı oldu; bölgeye kritik yardım sağlandı ve neredeyse 800 kişinin tahliyesi gerçekleştirildi,” ifadelerini kullandı.
GÜNDEMDE YER ALAN DİPLOMASİ
Trump, Oleshky’nin iki ülke arasında kalıcı bir barışın temeli olmasını umduğunu belirtti. Daha önce, Papa Leo’nun Ekim ayının başlarında, hastanede akciğer kanseri ameliyatından iyileşirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Oleshky’deki insani krizi görüştüğü bildirilmişti. Kremlin, Putin’in Vatikan’ın koşulları iyileştirme niyetini “desteklediğini” açıkladı.