MEMURUN ZAM PAZARLIĞI BAŞLIYOR
Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 8. dönem toplu sözleşme görüşmeleri için toplantı yapıldı. Toplu sözleşme görüşmesi, bugün saat 11.00’de Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan 8’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi kapsamında, 2026 yılının ilk altı ayında 10 bin TL taban aylık artışı, yüzde 10 refah payı ve yüzde 25 oransal zam talep etti. İkinci altı ay için ise yüzde 20 oransal artış istendi.
23 BİN 400 TL İKRAMİYE TALEBİ
Memur-Sen, yapılan görüşmede memurlara dini bayramlarda 23 bin 400 TL ikramiye verilmesini istedi.
VEDAT IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri” için düzenlenen toplantıda konuştu. Işıkhan, Bursa’nın Kestel ilçesinde orman yangını sırasında hayatını kaybeden üç vatandaşa Allah’tan rahmet dileyerek, “Alevlere karşı göğüs geren tüm kurumlarımıza, gönüllülerimize, personelimize minnet borçluyuz. Rabbim hepsine güç, kuvvet versin” dedi. Yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Işıkhan, geçmişte gerçekleştirilen sendika görüşmelerinde önemli kazanımlar elde edildiğini hatırlatarak, “Bu yıl da kamu çalışanlarımız ve emeklilerimiz için çeşitli kazançlar sağlanacak” dedi.
KAMU GÖREVLİLERİNE YAPILAN MAAŞ ARTIRIMLARI
Bakan Işıkhan, 2023 yılında kamu görevlilerine kümülatif olarak yüzde 130 oranında bir artış sağlandığını vurgulayarak, 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşının 2025 yılında 50 bin 503 liraya ulaşacağını belirtti. Ayrıca toplu sözleşme ikramiyelerinin aylık olarak ödenmesi gerektiğini, sağlık ve teknik hizmet alanlarında çalışanların maaşlarında iyileştirmeler yapıldığını ifade etti.
SENDİKALI KAMU GÖREVLİSİNİN ARTAN SAYISI
2025 yılında Türkiye’de sendikalaşma oranlarını değerlendiren Işıkhan, sendika üyesi olan kamu görevlisi sayısının 3 milyona, sendikalaşma oranının ise yüzde 76,88’e ulaştığını duyurdu. Kamu çalışanlarına sendika kurma hakkının 1995 yılında verildiğini ve 2010 yılında toplu sözleşme yapma hakkının tanındığını hatırlattı.
Işıkhan, “Bu tarihsel süreçte en büyük pay, Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hükümetlerimizin” dedi. Kamu görevlileri sendikacılığında önemli değişiklikler yapıldığını belirten Işıkhan, Bakanlıklarının sosyal devlet anlayışını temsil ettiğini ve sendikalarla işbirliği yapmaya devam edeceklerini duyurdu.