CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturmaları devam ediyor. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yenişehir ve Mezitli belediyelerine yönelik bir soruşturma başlattı. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer gözaltına alındı. 56 şüphelinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
SUÇLAMALAR HAKKINDA DETAYLAR
Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik incelemelerde, 13 ihale ve 63 doğrudan temin alımında toplam 330 milyon 945 bin TL kamu zararı tespit edildi. Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 14 Temmuz tarihli bilirkişi raporunda, ihale şartnamelerinde belirli marka veya modele yönelik düzenlemeler yapıldığı, rekabeti sınırlayan uygulamalar ve ihale usulüyle yapılması gereken alımların doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği kaydedildi. Ayrıca, bazı araç kiralama işlemlerine ilişkin faturaların dosyalarda bulunmaması gibi konular da raporda yer aldı.
MEZİTLİ VE YENİŞEHİR BELEDİYESİ İDDİALARI
İlk belirlemelere göre, Mezitli Belediyesi’nde kamu zararının 1 milyar 10 milyon 914 bin TL’ye ulaştığı, Yenişehir Belediyesi’nde ise 105 milyon TL kamu zararı tespit edildiği iddia ediliyor.
TUNCER HAKKINDAKİ İDDİALAR
Tuncer hakkında, husumetlisi olduğu kişilerin iş yerlerine silahlı saldırı düzenlettirdiği gerekçesiyle “silahlı suç örgütü yöneticiliği” kapsamında bir soruşturma yürütüldüğü öğrenildi. Saldırı düzenlenen yerler arasında Yeni Parti İl Başkanlığı binası ile bir medya kurumu olduğu belirlendi.
OPERASYONUN GEREKÇESİ
Operasyonun gerekçesi yolsuzluk olarak belirlendi. Bu nedenle gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı operasyon bu sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Vahap Seçer hakkında daha önce de bir soruşturma yürütülmüştü. Seçer, tutuklanmış ve daha sonra tahliye edilmişti.
VAHAP SEÇER'İN KARİYERİ
5 Ekim 1963 tarihinde Mersin’in Tarsus ilçesinde doğan Vahap Seçer, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldu. Ziraat mühendisi olarak meslek odasında üyeliği bulunuyor. Ayrıca, kurucusu olduğu Tarsus Güç Birliği Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevinde yer aldı. Seçer, 2007-2015 yılları arasında CHP Mersin Milletvekili olarak görev yaptı. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçiminde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 31 Mart 2024 seçimlerinde ikinci kez başkan olarak seçilen Seçer, Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili görevini üstlendi. 2 Mayıs 2026 tarihinde ise TBB Başkanı olarak görevine başladı.