Miçotakis, Türkiye’ye METEOR Satışından Endişe Ediyor

YUNANİSTAN BAŞBAKANINDAN FRANSA CUMHURBAŞKANINA ÖNEMLİ GÖRÜŞME

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in “Yapay Zeka Eylem Zirvesi” kapsamında Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile baş başa görüşmesi bekleniyor. Görüşmede, Türkiye’ye yönelik olası METEOR füzeleri satışının da gündeme gelmesi planlanıyor.

TÜRKİYE’YE FÜZE SATIŞI HAKKINDAKİ ENDİŞELER

Yunan medyasına göre, Miçotakis’in Türkiye’ye METEOR füzeleri satışının gerçekleşmemesi için görüşmelerde bulunacağı ancak Yunanistan’ın bu durumu engelleyebilme olasılığının çok zayıf olduğu ifade ediliyor. Kathimerini gazetesinin haberine göre, Miçotakis, Brüksel’de gerçekleşen AB Zirvesi sırasında Macron ile Türkiye’ye METEOR füzeleri satışının olasılığı hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Macron’un, bu konuda İngiltere’nin Türkiye ile görüşmelerde bulunduğunu, fakat anlaşmanın henüz kesinleşmediğini belirttiği ifade ediliyor.

Fransız kaynakların açıklamalarına göre, METEOR füzeleri, Fransa’nın dışında İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya ve İsveç’in ortak olduğu MBDA konsorsiyumu tarafından üretiliyor ve dolayısıyla Fransa bu süreçte ana rolü oynamıyor. Ayrıca, Yunanistan’ın cephaneliğinde 36 adet METEOR füzesi bulunduğu bilgisi de kaydedildi.

Savunma Bakanı Nikos Dendias ise, 29 Ocak’ta Fransa’nın Atina Büyükelçisi Laurence Auer ile yaptığı görüşme sırasında Türkiye’ye METEOR füzeleri satışı konusundaki endişelerini dile getirerek, “Yunanistan’ın böyle bir olasılığa şiddetle karşı olduğunu” belirtti. Dendias, Türkiye’ye yönelik tehditlerin sürekliliğine vurgu yaparak, “Ülkemizin tehditle karşı karşıya bulunduğu apaçık. Bu tehdidi önleyebilmemiz için de gücümüzü arttırmalıyız” dedi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

CHP’de Saat 13.00’te: Gündem İhraç ve Kurultay

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün saat 13.00'te toplanacak ve kurultay süreci ile parti içi ihraç tartışmaları ele alınacak. Toplantı öncesinde yaşanan gerilim, mahkemenin mutlak butlan kararı sonrası Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa dönmesiyle başladı.

İki Zanlının Dosyası Zaman Aşımından Düştü

Diyarbakır'da 24 Ocak 2021'de makam aracında pusuya düşürülerek şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın dosyasında zaman aşımı nedeniyle yeni bir gelişme yaşandı. Okkan, 1997 ila 2001 yılları arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı.

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.