TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Fatih Demiroğlu’nun Açıklamaları
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Fatih Demiroğlu, milli muharip uçak KAAN’ın gelişimi hakkında şunları söyledi: “İlk test uçuşlarımızı yaptık, bu sene bir uçuş daha yapacağız. Ama esas geliştirme test uçuşlarımız seneye başlıyor. Gayet yolunda gidiyor. İnşallah önümüzdeki sene sonunda 2025’te uçuşlarına başlayacaklar. İki tane KAAN’ımız havalanmış olacak. 2028’de de ilk teslimatımızı Hava Kuvvetlerine yapmış bulunuyoruz. Bütün siparişlerimizi vermiş bulunuyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde devam ediyor.”
KAAN: 5. Nesil Savaş Uçağı
Türkiye’nin ABD ile 26 milyar dolarlık yeni satın alma ve modernizasyon süreci başlattığı F-16’ların yerini alacak olan KAAN, 5’inci nesil bir savaş uçağıdır. F-35’le karşılaştırılabilecek özelliklere sahip olan KAAN, Türkiye’nin hava savunma gücüne büyük katkıda bulunması beklenmektedir. Ayrıca, KAAN sadece avcı bombardıman uçağı olmanın ötesinde, komuta kontrol uçağı olarak da değerlendirilebilecek bir yapıya sahiptir. KAAN ayrıca insansız muharebelere de girebilecek şekilde tasarlanmıştır.
KAAN’ın Özellikleri
KAAN 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yaptı. Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulması için 9 aylık bir süreçten geçti ve ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Milli bir tasarıma sahip olan KAAN’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metredir. Tek kişilik kokpite sahip olan KAAN’ın diğer dikkat çeken özellikleri arasında çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıma kapasitesi ve elektronik harp kabiliyeti bulunmaktadır.
Üstün Kabiliyetler ile Fark Yaratacak
KAAN, Türkiye’yi 5’inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasına sokacak ve her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz kabiliyeti sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızdaki hassas vuruş yetenekleriyle öne çıkan KAAN, üstün kabiliyetleriyle fark yaratacak bir savaş uçağı olacak.