Mısır’ın başkenti Kahire’deki en işlek yollardan birinde yer alan bir reklam panosunun, perşembe günü pornografik görüntüler yayımlamak için hacklendiği bildirildi. 26 Temmuz Caddesi’nde bulunan bu pano, birçok kişinin araçlarını durdurup telefonuyla kaydettiği anlarla sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, pornografik videonun üzerinde “Sızdırıldı: Ch, 19ylegal never and nivex” yazısı ve @LeakersGov kullanıcı adıyla bir Telegram kanalının adı yer aldı. Cuma günü, bu hesapta “Mısır bir diktatörlük altında kalmaya devam ediyor. Hükümet, gücünü baskı ile sürdürüyor, ülke ilerlemekte zorlanıyor. Yıllar geçiyor ama hiçbir şey değişmiyor ve insanların yaşamları ilerlemiyor.” mesajı paylaşıldı.
REKLAM PANOSUNUN SAHİBİ
Mısır İçişleri Bakanlığı, hacklenen ekranın uluslararası bir şirketle sözleşmesi bulunan bir reklam firması ait olduğunu açıkladı. Bakanlık, “Uluslararası şirketin web sitesi siber saldırıya uğradı ve bu da izinsiz görüntülerin yayımlanmasına yol açtı,” diyerek bu ihlalin “birçok başka ülkede de aynı anda” gerçekleştiğini belirtti. Bakanlık, hangi şirketin etkilendiğini ve diğer hangi ülkelerin bu durumdan etkilendiğini açıklamadı. Ancak yerel medya, Irak, Malezya ve Brezilya’da da benzer pornografik görüntülerin elektronik panolarda yayımlandığını aktardı.
YASAL SÜREÇLER BAŞLATILDI
Bakanlık, “Yasal işlemler başlatıldı,” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada gelen tepkiler ise karışıktı; bazıları olaya şok olurken, bazıları durumu komik buldu. Mısır toplumu genel olarak oldukça muhafazakâr bir yapıya sahip ve İslami şeriat yasalarıyla uyumlu katı ahlaki kuralları savunuyor. Bölgedeki yerel otoriteler, daha önce pornografik görüntülerin yayımlanmasının ardından elektronik reklam panolarını kapatmak zorunda kaldı. Mısır mahkemeleri pornografik web sitelerine erişimi engellemeye çalıştı, ancak özel çevrimiçi erişim yaygın olarak devam ediyor. Aslında, Kuzey Afrika ülkesi 2025’te pornografik web sitelerini ziyaret eden en yüksek 20 ülke arasında yer alıyordu.