MİT’in ‘Temas İstanbul’ sergisi AKM’de açıldı

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 97’nci kuruluş yıl dönümü anısına Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) ‘Temas İstanbul’ sergisi açıldı. Küratörlüğünü Zihni Tümer’in üstlendiği sergi, kuş ayaklarından taşlara, tuğlalardan göze çarpmayan bağlara kadar çok çeşitli nesneleri, şifreli bilgi taşıyıcısı olarak işlev gören ve alışılagelmiş formdan sapan radyo terazileri gibi öğelerle sürükleyici bir deneyim vaat ediyor.

11 Şubat’a kadar sürecek sergi, Türk istihbarat tarihinin farklı dönemlerine ait belge ve teçhizattan oluşan bir hazine niteliğinde. “Vatan”, “Gelenek”, “Gelecek” ve “Gurur” olmak üzere dört tematik bölüm, MİT’in tarih boyunca savunma, teknoloji ve dijital dönüşümü şekillendiren küresel olaylarla iç içe geçmiş kültürel evrimini ustaca örüyor.

MİT Müdürü İbrahim Kalın’ın hologramı, organizasyonun yapısı ve sergi hakkında fikir veriyor. Bu holografik dokunuş, tarihsel olarak zengin bir ekrana fütüristik bir boyut katıyor.

Küratör Zihni Tümer, sergiyi vatan, gelenek, gelecek ve gurur olmak üzere dört sütun üzerinde duran bir sergi olarak tanımlıyor. Sadece Türkiye’nin istihbarattaki küresel rolünü araştırmakla kalmıyor, aynı zamanda MİT’in dünya sahnesinde oyun değiştirici kimliğinin özünü de yakalıyor.

Tümer, sergilenen nesnelerin stratejik olarak satranç tahtası benzeri bir odaya yerleştirildiğini ve ziyaretçilerin filmlerden ve dizilerden tanıdık öğelere tanık olmalarını sağladığını açıklıyor. Serginin benzersizliği, casusluk ve sanatın ilgi çekici bir birleşimini sunan, kodlanmış bilgileri gizleyen sıradan nesnelerin sunumunda yatıyor.

Pazartesi günleri hariç 19 Ocak – 11 Şubat tarihleri arasında ziyarete açık olan sergi, 11:00-20:00 saatleri arasında misafirlerini ağırlıyor. İstihbarat hikaye anlatımına alışılmadık yaklaşım ve tarihi eserlerin çağdaş holografi ile kaynaşması, ‘Temas İstanbul’u casusluk dünyasına ilgi duyanlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer haline getiriyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Gazze’de Gıda Güvenliği Krizi Devam Ediyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı yapıların IPC raporuna göre, Gazze'deki 1,6 milyon kişi, Nisan 2026'ya kadar ciddi gıda güvensizliği sorunu yaşayacak.

ABD’li Bakan Rubio’dan Gazze İçin Yardım Çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Gazze'deki insani yardımların artırılması gerektiğini vurgularken, ateşkes sürecinin sürdüğünü açıkladı.

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran İfadesini Verdi

Fenerbahçe'nin Başkanı Sadettin Saran, yürütülen uyuşturucu soruşturması çerçevesinde "şüpheli" olarak ifade vermek üzere polis merkezine davet edildi.

Japonya’nın Nükleer Silah Sahibi Olma Tartışması Derinleşiyor

Japonya'da bir hükümet yetkilisi, Başbakan Takaiçi Sanae'nin güvenlik politikaları çerçevesinde nükleer silah edinme gerekliliğini dile getirdi.

Anadolu Efes Evinde Dubai’ye Yenildi

Anadolu Efes, EuroLeague 17. haftasında evinde Dubai Basketbol'a karşı 80-76'lık bir yenilgi aldı.