HAVA TRAFİĞİNİN DURDURULMASI
Almanya’nın Münih Havaalanı, kimliği belirsiz drone’ların tespit edilmesi nedeniyle cuma gecesi saat 21.30’dan itibaren hava trafiğini durdurdu. Bu, havaalanının üst üste ikinci gün faaliyetlerini askıya alması anlamına geliyor. Perşembe günü yaşanan ilk aksaklık sonucunda 30’dan fazla uçuş iptal olmuş ve yaklaşık 3 bin yolcu mağdur kalmıştı. Cuma gecesi ise 23 gelen uçuş başka havaalanlarına yönlendirildi ve Münih’e giden 12 uçuş iptal edildi. Ayrıca, havaalanından gerçekleştirilmesi planlanan 46 kalkış da iptal edildi ya da cumartesi gününe ertelendi. Toplamda 6.500 yolcu bu durumdan etkilendi.
DROUNELARIN GÖRÜLMESİ
Bir polis sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, “Saat 23.00’ten hemen önce kuzey ve güney pistlerinin çevresinde iki eşzamanlı drone polis devriyeleri tarafından görüldü” dedi. Droneların kimliği tespit edilemeden bölgeden uzaklaştığı ifade edildi. Havaalanı yetkilileri, havayolu şirketleriyle işbirliği içinde terminallerde bekleyen yolculara kamp yatakları, battaniyeler, içecekler ve atıştırmalıklar sağlandığını açıkladı. Benzer drone olayları Danimarka, Norveç ve Polonya’daki havaalanlarında da uçuşların askıya alınmasına neden oldu. Romanya ve Estonya ise olaylarla ilgili Rusya’yı suçladı. Moskova ise bu iddiaları reddetti.
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMALAR
Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “İnsansız hava araçlarının tehdidi ile bunlara karşı savunma arasındaki yarış giderek zorlaşıyor” diyerek ulusal ve Avrupa düzeyinde daha fazla finansman ve araştırma çağrısında bulundu. Olayların, Alman Birlik Günü ve Münih Oktoberfest’in son hafta sonuna denk geldiği için hem turizm hem ulaşım açısından kritik bir dönemde yaşandığı ifade ediliyor. Almanya hükümetinin önümüzdeki hafta, gerektiğinde ordunun insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmesine olanak tanıyan yasal değişiklikleri onaylaması bekleniyor. Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, polise düşmanca drone’ları beklemeden etkisiz hale getirme yetkisi verilmesi gerektiğini savundu.