Yıldız Holding’in uluslararası operasyonlarını Londra’da Pladis Global adı altında toplaması, bazı iddiaları beraberinde getirdi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Godiva ile Pladis’in yönetim kurulu başkanı Murat Ülker, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu laflar nerden çıkıyor, bilemiyorum ama herkes soruyor başka nerede evin var? Başka yerde evim yok, aramıyorum, lazım da değil, anamın evinde oturuyorum, çok şükür” ifadelerini kullandı. Ülker, ailevi bağlar üzerinden yaptığı vurguda, “Hep evlatlar, aynı evdeyiz” dedi. Ayrıca, Rahmi Koç’un kendisine, “Yav sen ne iyi yaptın bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dediğini paylaşarak, asıl amacın yurt dışındakileri Türkiye’ye getirmek olduğunu dile getirdi.
YURTDIŞINDAN KREDİ ALDIK
Ülker, Godiva satın alma süreci hakkında da bilgiler verdi. “Godiva’yı alırken, Hazine’ye yazdık; ‘biz bunu alıyoruz, dar koridora girdik, tamam mıdır’ dedik. Hazine de yarım saatte cevap verdi, ‘tamam’ diye çünkü bu bir ihale” şeklinde açıklama yaptı. Yurt dışı finansmanın Türkiye’ye olan avantajlarını vurgulayan Ülker, “Benim yurt dışından kredim var onu almışım. Yurt dışı yurt dışına kredi veriyor, 12 yıl vadeli dolar bazında faiz yüzde 2,5 aldık” dedi. Ayrıca, Japonya deneyiminden de örnek vererek, oradaki işlerin de yerel koşullarla finanse edildiğini belirtti.
GODIVA’YA GELEN TEKLİFLER
Godiva’ya gelen satış teklifleri hakkında da görüşlerini dile getiren Ülker, “Şimdi bana geldiler ve Godiva için 4 milyar dolar teklif ettiler. ‘Yok, satmam’ dedim” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada çıkan spekülasyonlara da yanıt veren Ülker, “Sen bellisin, ben belliyim, kim atmış bunu ortaya belli değil ve yok öyle bir şey” diyerek yanlış bilgilere dikkat çekti. Son olarak, İngiliz bisküvi markası için 3,5 milyar dolar ödeyerek yaptıkları satın alma ile birlikte toplamda 13 milyar dolarlık alım satım işlemi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
PAZARDA LİDERİZ
Ülker, bisküvi, çikolata ve gofret üretiminin toplam işler içindeki payının yüzde 49 olduğunu belirtti. “Halkımız gofreti çok seviyor ama dünyada bu kadar gofret seven de yok” diyen Ülker, üretim kapasitelerinin oldukça yüksek olduğunu da ifade etti. Türkiye, İngiltere, Suudi Arabistan ve Mısır’da bisküvi ve çikolata pazarında lider konumda olduklarını belirten Ülker, ayrıca donmuş ürünler ve özel yağlar üretiminde de güçlü olduklarını duyurdu. Elektronik alanda da önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaştıklarını ifade ederek, “Bana ‘ne yapıyorsunuz’ diye sorunca, ben de ‘kaderin ağları örüşünü seyrediyorum’ diyorum” diyerek iş modelini özetledi.