İstanbul’da yurt içi ve yurt dışında kurulan şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz büyük miktarda paranın aklandığı iddiaları üzerine soruşturma devam ediyor. Yeni Parti Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil, oğulları Ömer ve Emir Sarıgül ile gazeteci Murat Ağırel tutuklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer isimler arasında Ulusal Kriminal Büro’nun sahibi Uğur Kurtulan ve Sarıgül’ün koruması olduğu ifade edilen Ömer D. de bulunuyor.
Soruşturma Üzerine Açıklama
Sarıgül, sosyal medya üzerinden soruşturmaya dair açıklamalarda bulundu. 16 Ekim’de başlatılan soruşturmanın kamuoyunda bilgi kirliliği yarattığını öne sürdü. Sarıgül, “Yanlış ve çarpıtılmış bilgilerle asılsız iddialar gündeme getiriliyor” dedi.
Hukuki Süreç Başlatma İddiası
Soruşturmayla ilgili yayınların kişilik haklarına saldırı boyutuna ulaştığını belirten Sarıgül, hukuki yollara başvuracağını ifade etti. “Soruşturmanın gizliliğini ihlal edenler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır” açıklamasını yaptı. Ayrıca, merhamet değil, adalet beklediğini vurguladı.
Parti Üyeliğinin Askıya Alınması
Sarıgül, “Partimin bu soruşturma nedeniyle tartışmalara neden olmasını istemiyorum” diyerek, soruşturma sonuçlanana kadar Yeni Parti üyeliğinin askıya alınması için başvuruda bulunacağını duyurdu. Soruşturma, iki Alman vatandaşının ihbarı üzerine başlatıldı.
Şüphelilerin Gözaltı Süreci
Soruşturma çerçevesinde Aylin Kotil, Ömer ve Emir Sarıgül ile gazeteci Murat Ağırel’e odaklanıldı. 16 Ekim’de bu kişilerin de aralarında bulunduğu 17 kişi için gözaltı kararı çıkarıldı. Emir Sarıgül, operasyonun ardından avukatıyla emniyete giderek teslim oldu.
Tutuklamalar ve Serbest Bırakmalar
19 Ekim’de, Ağırel, Kotil ve Ömer Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu 15 şüpheli tutuklandı. Uğur Kurtulan ile bir kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma, kaynağı belirsiz paranın aklanması ve yurt dışına çıkarılması iddiaları üzerine yoğunlaştı.