NBA Komiseri Adam Silver, 2027-28 sezonunda Avrupa’da başlaması planlanan yeni lige ilişkin çalışmaların takvimine uygun şekilde ilerlediğini duyurdu. Silver, “Çok programdayız. Ligin 2027-28 sezonunda Avrupa’da başlamasını umuyor ve bekliyoruz. Yolundayız” ifadelerini kullandı. NBA’in FIBA ile birlikte yürüttüğü bu proje, özellikle Londra ve Manchester’ın potansiyel franchise şehirleri arasında yer almasıyla İngiltere’deki basketbolseverler tarafından heyecanla bekleniyor. Silver, franchise başvuruları için son tarihin bu ayın sonu olduğunu belirterek “Rekor düzeyde ilgi gördük. FIBA ile iş birliğimiz ve önümüzdeki fırsatlar konusunda çok heyecanlıyız” dedi.
LONDRA VE MANCHESTER FRANCHISE İÇİN ÖNE ÇIKIYOR
NBA, Avrupa’da futbol kültürüne benzer bir taraftar kitlesi oluşturmayı hedefliyor. Ocak ayında Londra’da oynanan maçta Memphis Grizzlies ile Orlando Magic karşı karşıya gelmiş, Ja Morant o atmosferi “Harikaydı. Kesinlikle harika bir deneyimdi. Çok enerjiklerdi” sözleriyle tanımlamıştı. Morant, tüm oyuncuların Avrupa’da maç oynama fırsatını değerlendirmesi gerektiğini belirtirken “Bence harikaydı ve bu şekilde devam ederse her iki taraf da çok memnun olacak” dedi. Sıradaki maç gelecek yıl Manchester’da oynanacak. San Antonio Spurs forması giyen Victor Wembanyama, 14 Ocak’ta Paris’te, 17 Ocak’ta ise Co-op Live’da sahne alacak. Silver, Manchester’daki bir NBA Avrupa franchise’ının bu sonbaharda duyurulabileceğini ilk kez net bir zaman dilimiyle ifade etti: “Muhtemelen sonbaharda franchise’ları tahsis edecek durumda olacağız.”
NBA’DEN EUROLEAGUE’E SERT MESAJ
NBA, EuroLeague ile yürütülen müzakerelerde net tavrını ortaya koydu. Başkan Yardımcısı Mark Tatum, 16 takımlı ligin Ekim 2027’de başlayacağını yineleyerek EuroLeague ile anlaşma sağlansa da sağlanmasa da planın uygulanacağını vurguladı. Tatum “EuroLeague ile aktif görüşmelerimiz sürüyor. Tüm tarafların uyum içinde olması gerektiğine inanıyoruz ancak gerçekçiyiz. Gerekirse FIBA ve ortaklarımızla yola devam etmeye hazırız” ifadelerini kullandı. EuroLeague bünyesinde Real Madrid, Barcelona, Olympiacos ve Fenerbahçe gibi devler yer alırken, futbol kulüpleriyle bağlantı projenin stratejik bir parçası olarak görülüyor.
LUKA DONCIC AVRUPA’DA TAKIM SATIN ALDI
Real Madrid altyapısından yetişen Luka Doncic, NBA Avrupa projesine şimdiden dahil oldu. Los Angeles Lakers yıldızı, geçtiğimiz ay sonunda İtalya’da bir takım satın alarak “Uzun zamandır Avrupa’da bir takım sahibi olmayı hayal ediyordum ve bunun gerçeğe dönüştüğünü görmek inanılmaz. Vanoli’nin harika bir geçmişi var ve onu Roma’da bir üst seviyeye taşımaya hazırız” dedi. Tatum, Doncic’in bu hamlesini bir niyet göstergesi olarak değerlendirirken kalıcı bir yer edinmenin tek garantili yolunun başarılı bir franchise başvurusu olduğunu söyledi. Başvurular ay sonunda sona ererken hangi şehir, kulüp ve salonların seçileceği önümüzdeki haftalarda netleşecek. Londra ve Manchester’ın beklendiği gibi listede yer alması halinde Amerika dışındaki en iyi basketbola kısa bir tren yolculuğuyla ulaşmak mümkün olacak.