Kruvaziyer gemisinde hantavirüs salgınına maruz kalan son sekiz Amerikalı, Nebraska’daki hastanede 42 gün karantinada kaldıktan sonra taburcu edildi. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı (HHS) yetkilileri karantinanın sona erdiğini doğruladı. Üç kişinin hayatını kaybettiği salgın, Güney Amerika’dan yola çıkan MV Hondius gemisinde meydana geldi.
KARANTİNA 42 GÜN SONRA SONA ERDİ
HHS Sözcüsü Emily Hilliard yaptığı açıklamada, “Federal, eyalet ve yerel ortaklar arasındaki yakın iş birliği sayesinde HHS, Amerikan halkını korudu, potansiyel riskleri kontrol altına aldı ve bu müdahale çabasını başarıyla sonuçlandırdı” dedi. Geçtiğimiz ay İspanya’nın Kanarya Adaları’nda MV Hondius gemisinden 120’den fazla kişi tahliye edildi. Bunlardan 18’i Omaha’daki Ulusal Karantina Birimi’ne sevk edildi, çoğunluk ise diğer ülkelerdendi. Sağlık ekipleri tarafından tam koruyucu kıyafetlerle tahliye edilenlerin yanı sıra en az 30 yolcu, salgın belgelenmeden önce gemiden ayrılmıştı. Bunlardan yedi Amerikalı, evlerinde semptom takibine tabi tutuldu. Gemi Hollanda’ya yanaştığında 25 mürettebat ve iki sağlık personeli gemide karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde karantinaya alınan diğer kişilerin durumuna ilişkin sorulara Pazartesi günü hemen yanıt vermedi. Gemideki kişiler arasında üçü ölümle sonuçlanan toplam 13 vaka tespit edildi.
KARANTİNADA ZORLA TUTULAN YOLCU
Amerikalı yolculardan Angela Perryman, iradesi dışında ve bir hükümet uzmanının tavsiyesine rağmen karantinada tutulduğunu söyledi. Perryman yaptığı açıklamada, saat 13.55’e kadar odalarına kilitlendiklerini, saat 14.00’te ise “Peki, herkes çıkıp evine gitsin” denildiğini aktardı. Perryman, Florida’daki evinden yaptığı konuşmada, Florida yetkililerinin federal talebi reddetmesi nedeniyle karantinada kalmaya zorlandığını belirtti. Florida, Perryman’ın eve dönmesi halinde 7 gün 24 saat gözetim sağlamayı kabul etmemişti. Perryman bu durumu “siyasi bir gösteri” olarak nitelendirdi. “O noktada kimse aslında birinin hastalanmasını beklemiyordu” diyen Perryman, herkesin ticari uçuşlarla eve döneceğinin farkında olduğunu söyledi.
ANDES VİRÜSÜ VE SALGININ YAYILIMI
Hantavirüsler genellikle kemirgen dışkısının bulaştığı kalıntıların solunmasıyla yayılır. Ancak salgına neden olan Andes virüsü, sağlık yetkililerine göre nadir durumlarda insandan insana da bulaşabiliyor. Salgın, Güney Atlantik’te seyreden Hollanda bandıralı MV Hondius gemisinde ortaya çıktı. Üç kişinin ölümüne yol açan salgında ilk olarak Güney Amerika’da virüse maruz kaldığı düşünülen Hollandalı bir çift hayatını kaybetti. Gemide toplam 25 Amerikalı bulunuyordu; bunlardan yedisi Nisan ayında gemiden inmiş, 18’i ise gemide kalmıştı. On altı Amerikalı 11 Mayıs’ta Omaha’daki karantina birimine tahliye edilirken, birkaç gün sonra iki Amerikalı daha katıldı.
OMAHA’DA GEÇEN 42 GÜN
Yolcuların kaldığı süre boyunca Omaha’daki restoranlar ve yemek kamyonları neredeyse her gün özel yemekler getirdi. Hemşireler, yolcuların favori içeceklerini almak için Starbucks’a gitti. Odalar, masa, televizyon, internet bağlantısı ve egzersiz ekipmanlarıyla donatılmış otel odaları gibiydi. Yolculardan Jake Rosmarin, Pazartesi sabahı “Sonunda eve geliyorum” başlıklı bir video yayınladı. Videoda odasından çıkarken iki bavul ve bir sırt çantası taşıyor, çıkarken ışıkları kapatıyordu. Daha sonra Boston’daki nişanlısı ve ailesinin yanına dönmek üzere bindiği uçaktan Omaha silüetini gösteren bir video paylaştı. Rosmarin, Pazar günü karantina birimi personeline, Omaha toplumuna ve ailesine teşekkür ettiği duygusal bir video yayınlamıştı. “Nebraska, Omaha toplumuna bizi kucak açarak karşıladığınız ve bize tam bir nezaket ve cömertlik gösterdiğiniz için teşekkür ederim” dedi. Perryman ise farklı bir bakış açısına sahipti. Haftalar önce seyahat düzenlemeleri yapılmaya başlanmasına rağmen, altı haftalık karantinayı siyasi bir gösteri olarak nitelendirdi.