Analiz tamamlandı. Aşağıda verilen metin, özgün hale getirilerek istenilen kurallara uygun bir şekilde yeniden yazılmıştır.
İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU’NUN ABD ZİYARETİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, resmi temaslar kapsamında ABD’ye geldi. Netanyahu, kısa bir süre önce Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.
GÖRÜŞME RİSKLİ ANLARA SAHİP
Dünyanın dikkatle izlediği ve önemli konuları ele alması beklenen görüşme, çok geçmeden başladı. Gazze’deki ateşkes önerisinin ana konu olarak gündeme gelmesi öngörülürken, Trump ve Netanyahu’nun sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.
KATAR’A TELLOFONLA ÖZÜR DİLEDİ
Görüşmeler sırasında ilginç bir olay da yaşandı. İsrail ve ABD medyasından alınan bilgilere göre, Netanyahu, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani’yi telefonla arayarak, 9 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’ya yapılan saldırıdan dolayı özür diledi.
KATAR’DAN DETAYLAR BEKLENİYOR
Diplomatik kaynaklar, Katar’ın özrü dikkatle kaydettiğini, ancak saldırıya ilişkin daha fazla detay ve güvence beklediklerini aktardı. Katar’ın Netanyahu’nun özrüne resmi bir yanıt vermesi de önümüzdeki günlerde mümkün görülüyor.
BEYAZ SARAY’DAN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI
Beyaz Saray, gerçekleştirilen görüşmeye dair resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Casim Al Sani ile üçlü bir telefon görüşmesi yaptı. Trump, devam eden karşılıklı şikâyetler ve yanlış anlamalar neticesinde İsrail-Katar ilişkilerinin olumlu bir yola girmesi gerektiğini vurguladı” ifadesine yer verildi. Liderler, ortak çabaları artırmak için üçlü bir mekanizma kurulmasına karar verdiler ve ABD ile olan uzun süreli ilişkiler üzerine yapıcı iş birliği taahhütlerini dile getirdiler.
Görüşmede Netanyahu, İsrail’in Katar’daki Hamas hedeflerine yönelik düzenlediği saldırıda bir Katarlı askerin istenmeden hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntüsünü belirtti. Ayrıca, İsrail’in Katar’ın egemenliğini ihlal ettiği için pişmanlık duyduğunu ifade ederek, bu tür bir saldırının gelecekte yaşanmayacağına dair güvence verdi. Başbakan Al Sani ise bu açıklamaları olumlu karşılayarak, Katar’ın bölgesel güvenlik ve istikrara katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi. Liderler, ayrıca Gazze’deki savaşın sona ermesi, Orta Doğu’da güvenlik fırsatları ve ülkelerin arasında daha sağlıklı bir anlayış gerektiği konularını değerlendirdi. Trump, barış ve güvenlik amacıyla iş birliği çabaları için her iki başbakana teşekkür etti.
İSRAİL’İN KATAR’A YAPTIĞI SALDIRI
9 Eylül Salı günü öğle saatlerinde, İsrail ordusu Katar’ın başkenti Doha’ya hava saldırısı gerçekleştirdi. West Bay Lagoon (Leqtaifiya) bölgesine yakın Wadi Rawdan Caddesi’nde, Woqod benzin istasyonunun yakınına düşen bomba sonucu ağır hasar meydana geldi. İsrail ordusu saldırıda “hassas mühimmat” kullanarak, Hamas’ın Katar’daki üst düzey üyelerini hedef aldığını açıkladı. Operasyona 15 savaş uçağının katıldığı ve tek bir hedefe 10 mühimmat atıldığı bilgi olarak paylaşıldı.