GÖRÜŞME DETAYLARI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Dünyanın gözlerinin üzerinde olduğu bu görüşme, kısa bir süre önce başladı. Gazze’de ateşkes teklifinin önemli bir gündem maddesi olacağı ifade ediliyor. Görüşmenin ardından Trump ve Netanyahu’nun ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
KATAR’A YAPILAN TELEFON GÖRÜŞMESİ
Bu görüşme sırasında ilginç bir gelişme yaşandı. İsrail ve ABD basınında yer alan haberlere göre Netanyahu, görüşme esnasında Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani’yi telefonla aradı ve 9 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’ya düzenlenen saldırı için özür diledi.
İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ABD merkezli sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, Doha’ya düzenlenen saldırıyı “önemli, adil ve ahlaki” olarak tanımladı. Ben-Gvir, bu durumu savunarak Netanyahu’ya tepki gösterdi ve “Katar, terörizmi destekleyen, terörizmi finanse eden ve terörizmi kışkırtan bir ülkedir. Hiçbir miktar para, ellerindeki terörizmi temizleyemez.” ifadelerini kullandı.
NE OLDU?
İsrail ordusu, 9 Eylül tarihinde Doha’da Hamas müzakere heyetinin bulunduğu bir binaya savaş uçaklarıyla saldırı düzenlemişti. Bu saldırıda, Hamas’ın lider kadrosunun kurtulduğu belirtildi. Saldırı sonucunda, Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye’nin oğlu ile birlikte 4 Hamas mensubu ve bir Katar polisi olmak üzere toplamda 6 kişi yaşamını yitirdi. Netanyahu, 10 Eylül’de yaptığı açıklama ile Katar’a “Ya onları sınır dışı edersiniz ya da adalete teslim edersiniz. Bunu yapmazsanız, biz yapacağız.” diyerek yeni saldırı tehdidinde bulunmuştu.