Milli Eğitim Bakanlığı, Personel Genel Müdürlüğü tarafından binlerce öğretmenin merakla beklediği 2026 Yılı 2. İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu yayımlandı. Kılavuzda, görev süresini doldurmayan öğretmenler için önemli bir fırsat sunuluyor. Bakanlık, öğretmen ihtiyacının yüksek olduğu 12 il için 3 yıl çalışma şartını esneterek özel başvuru imkanı tanıdı.
BULUNDUĞU ŞEHİRDE 3 YILI DOLMAYAN ÖĞRETMENLERE TAYİN HAKKI
Normal şartlarda iller arası yer değiştirme başvurusu yapabilmek için öğretmenlerin 31 Aralık 2026 tarihine kadar bulundukları ilde en az 3 yıl görev yapmaları gerekiyor. Ancak yayımlanan kılavuzla bu kural esnetildi. MEB; sözleşmeli ve kadrolu süreleri toplamı dahil, 4 yıllık çalışma süresini dolduran öğretmenlere, bulundukları şehirdeki görev sürelerine bakılmaksızın belirlenen 12 il için başvuru yapma imkânı sundu.
3 YIL ŞARTI ARANMAYACAK 12 İL
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin il dışı yer değişikliği başvurusunda bulunabilmesi için 3 yıl görev yapma şartını arıyor. Ancak, öğretmen ihtiyacının yüksek olduğu 12 il için bu kural geçerli olmayacak. Öğretmen açığının kapatılması hedeflenen iller şunlardır: Ağrı, Ardahan, Bitlis, Hakkâri, Iğdır, İstanbul, Kars, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.
BAŞVURU VE TAKVİM DETAYLARI
İkinci il dışı tayinleri için süreç hızlı bir şekilde işleyecek. Başvuru, sonuç ve ilişik kesme tarihlerinin belirlenmesiyle süreç başlayacak. Başvuru tarihleri 23 Eylül 2026 – 24 Eylül 2026 (Saat 16.00’a kadar) olarak belirlendi. Atama sonuçları 25 Eylül 2026 tarihinde ilan edilecek. İlişik kesme işlemleri ise 25 Eylül 2026 itibarıyla gerçekleştirilecek.