Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkezi bir maaş promosyon sistemi bulunmuyor. Bu nedenle maaş promosyon ücretleri bankaların tekliflerine göre belirleniyor. Alt ve üst sınır uygulaması olmadığı için bankalar arasında anlaşma yapılarak tekliflerin düşük tutulduğu biliniyor. Özellikle öğretmen sayısının az olduğu düşük nüfuslu ilçelerde bankalar, maaş ihalelerini almak için çok düşük teklifler veriyor. Yılın ilk düşük promosyon haberi Batman’dan geldi. 41 bin TL tutarındaki promosyon teklifi büyük tepkilere yol açtı. En son Erzurum Horasan’da yapılan ihale ise 30 bin TL ile en yüksek teklifi sundu.
ÖĞRETMENLERİN HAK KAYBINA UĞRAMAMASI İÇİN ÇÖZÜMLER
Öğretmenlerin maaş promosyonlarında hak kaybına uğramamaları için çeşitli tedbirler alınabilir. Öncelikle, merkezi bir promosyon sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Bu sistem, öğretmenlerin maaş promosyonlarının belirlenmesinde daha adil bir yaklaşım sunabilir. Ayrıca, bankalarla yapılan ihale süreçlerinin şeffaf hale getirilmesi önemlidir. Böylece, düşük teklifler verilmesinin önüne geçilebilir.
YEREL İHALELERDE YENİ DÜZENLEMELER
Yerel ihalelerde daha yüksek teklifler alınabilmesi için, öğretmen sayısının az olduğu bölgelerde farklı bir yaklaşım benimsenmelidir. Bankalarla yapılan sözleşmelerde, belirli bir alt sınır belirlenmesi, bu sorunun aşılmasını sağlayabilir. Bu tür düzenlemeler, öğretmenlerin mağduriyetini önleyebilir ve daha adil bir maaş promosyon düzeni oluşturabilir.