İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TV100 canlı yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi. Okullardaki güvenlik önlemleri üzerine yaptığı açıklamada, 2025-2026 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki olayların ardından güvenlik tedbirlerinin artırıldığını belirtti. Hem İçişleri Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan değerlendirmelerin ardından dört ay süren çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.
GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ARTIRILMASI
Bakan Çiftçi, 7 bakanlıkla imzalanan protokolün yürürlükte olduğunu vurguladı. Okul güvenliği ile ilgili genelge yayımlandığını ve valiliklere talimat verildiğini söyledi. Şu an 611 müfettişin sahada çalıştığını belirten Çiftçi, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin denetim yaptığını ifade etti. Müfettişler, alınması gereken tedbirlerin eksik olup olmadığını kontrol ediyor.
SİLAH DENETİMİ DÜZENLEMESİ
Okul saldırılarını önlemek amacıyla yeni tedbirler getirileceğini açıkladı. Çocukların ailelerine ait ruhsatlı silahlara erişiminin engellenmesi gerektiğini belirtti. Silahların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesine yönelik düzenlemeler yapılacağını söyledi. Çiftçi, “Çocuğun bu silahı okula götürememesi lazım” dedi. Ateşli silahlar ve bıçaklar hakkında kanun değişikliği ve yönetmelik değişikliği öngörüldüğünü ifade etti. Silah ruhsatı verilecek kişilere çelik kasa zorunluluğu getirileceğini belirtti.