Otomotivde ‘eşdeğer parça’ dönemi başladı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasının bugün itibariyle başladığını bildirdi.

Korkmaz, yazılı açıklamasında, Eşdeğer Parça Belgelendirmesinin; Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda TSE, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda resmileştiğini ve uygulamanın 1 Haziran'da başladığını bildirdi.

Eşdeğer Parça Belgelendirme yetkisinin, 2 yıllığına TSE'ye verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Korkmaz, daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceğini ifade etti.

TSE'nin, bugünden itibaren belgelendirme faaliyetine ait dokümantasyon, personel, eğitim ve laboratuvar hazırlıklarını tamamlayarak başvuruları almaya başladığını kaydeden Korkmaz, şunları kaydetti:

"Eşdeğer Parça Belgelendirmesiyle hem daha ucuz ve orijinalleeşdeğer parça kullanılabilecek, hem de piyasada fiyat regülasyonu sağlanacak. Böylece hem tüketiciler için sigorta maliyetleri düşecek, hem de aynı kalitede üretim yapan yerli sanayicilerin ürünleri orijinal parça yerine kullanılabilecek, bu sayede otomotiv yan sanayinin gelişmesinin önü açılacak.

TSE, belgelendirme süreciyle ilgili olarak araçlarda kullanılan tüm parçalar için genel kriterler oluşturmuştur, hangi parça için başvuru yapılırsa yapılsın, kriter havuzundan ilgili testler seçilerek belgelendirme yapabilecek durumdadır.

Söz konusu kriterler; AB direktifleri, Birleşmiş Milletler Teknik düzenlemeleri ile Uluslararası standartları kapsadığı gibi, özel deneyleri ihtiva etmektedir. Ayrıca motorlu araç sigortalarında en çok kullanılan 20 parça için özel çalışma yapılarak kriterler belirlenmiş ve belgelendirme süreci oluşturulmuştur. Bu 20 parçanın 10 tanesinde AB direktifi, 3 tanesinde ise uluslararası standartlar zorunlu olup diğer parçalar için özel deneyler belirlenmiştir."

Eşdeğer parça belgelendirme süreci nasıl olacak?

Korkmaz, belgelendirme modelinde orijinal parçaya uygulanan bütün test ve deney metotlarının eşdeğer parçaya da uygulanacağını ve alınan sonuçlara göre eşdeğer parça belgelendirmesinin yapılacağını ifade etti.

Eşdeğer Parçayı;  kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik kontrollerinin sağlanacağı 39 farklı test metoduyla test edeceklerine değinen Korkmaz, testler sonucunda orijinaliyle aynı sonucu veren parçaların TSE'den belge alabileceğini vurguladı.

CNNTURK

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Aynur Kanbur Cinayetinde Metrobüs Görüntüleri Ortaya Çıktı

Şişli Fulya Mahallesi'ndeki evinin önünde 24 Mart 2016'da öldürülen Mezdeke grubu dansçısı Aynur Kanbur cinayetinde soruşturma çok yönlü sürüyor. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri yeni ayrıntılara ulaştı.

Meksika’da Dünya Kupası Protestolarla Başlıyor

2026 FIFA Dünya Kupası Meksika'da başlarken Mexico City'deki protestolarda öğretmenlerle kayıp yakınları hükümete taleplerini iletiyor. CNTE öncülüğündeki göstericiler tarihi şehirde çadır kurdu.

Yusuf Tekin Cuma Günü Tatil Kararını Açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim-öğretimin devam ettiği cuma günü itibarıyla okulların tatil edildiğini ve tüm öğrenci ile öğretmenlerin idari izinli sayılacağını duyurdu. Tatil kararı, cumartesi günü yapılacak LGS sınavı hazırlıkları nedeniyle alındı.

Yeni Eksper Sisteminde 40 Bin Lira Limit Belirlendi

Sigortacılık Düzenleme Kurumu, kaza sonrası değer kaybı ve hasar ödemelerinde dolandırıcılığı önlemek için yeni bir düzenleme başlattı. Artık hasar tespiti eksper tarafından anında yapılacak.

İstanbul’da Hava 7 Derece Birden Soğuyacak

Yeni bir yağışlı hava sisteminin etkisine giren Türkiye'de bugün iç kesimlerde sağanak beklenirken sıcaklıklarda önemli bir değişim olmayacak. Meteoroloji verilerine göre yurt genelinde parçalı ve yer yer çok bulutlu hava hakim olacak.