Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, Bloomberg’e verdiği röportajda ABD’nin Polonya’da kalıcı bir askeri üs kurma planlarını sonuçlandırmasını beklediğini belirtti. Eğer bu plan hayata geçerse, üssün “Fort Trump” olarak adlandırılacağını ifade etti. Nawrocki, altyapı hazırlıklarının devam ettiğini ve ABD’den danışmanların Polonya’yı ziyaret ettiğini aktardı.
Üssün Açılışı İçin Hazırlıklar Devam Ediyor
Nawrocki, çalışmalar tamamlandığında Trump’ın “Fort Trump” olarak adlandırılacak üssün açılışına bizzat katılabileceğini dile getirdi. Üssün kurulması için hala bazı idari ve mali konuların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kesin tarihler vermenin zor olduğunu belirtirken, projenin gerçekleşeceğine dair inancını korudu.
NATO ve Rusya Arasındaki Gerilim
Rusya ile NATO arasındaki gerilime de değinen Nawrocki, “Hibrit savaşın ortasındayız” ifadesini kullandı. Rusya’nın provokasyonlarının NATO’nun dayanıklılığını test ettiğini belirterek, durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Trump'ın Rolü ve ABD Üssü
Nawrocki, Trump olmadan Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların çözülemeyeceğini öne sürdü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yalnızca Trump’tan korktuğunu ifade etti. ABD Başkanı Trump, Polonya’da yeni bir üs kurulması konusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve yakında üssün yerinin açıklanacağını duyurmuştu.
ABD Askeri Konuşlanma Planları
Polonya Milli Savunma Bakan Yardımcısı Stanislaw Wziatek, açılması planlanan ABD üssünde 15 bine kadar ABD askerinin konuşlanmasının hedeflendiğini bildirdi.