BAKAN RUBIO’NUN TÜRKİYE ZİYARETİ
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 14-16 Mayıs tarihleri arasında NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıya ev sahipliği yapacak. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, NATO üyesi 32 müttefikin temsil edileceği toplantı 14-15 Mayıs’ta Antalya’da gerçekleştirilecek. Bu toplantılar, NATO zirveleri öncesinde müttefik bakanlar arasında görüş alışverişine olanak sağlıyor.
NATO ZİRVESİ HAZIRLIKLARI
Antalya’daki toplantıda, 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey’de yapılacak olan “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”nin hazırlıkları ele alınacak. Ayrıca, müttefik dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri ve üst düzey NATO yetkililerinin 14 Mayıs akşamı Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek sosyal etkinlikte bir araya gelmeleri bekleniyor. 15 Mayıs sabahı, Kuzey Atlantik Konseyi’nin gayriresmi oturumunda, Lahey Zirvesi’nde alınabilecek kararlar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.
AVRUPA GÜVENLİĞİNE VURGU
Toplantının öncelikli gündem maddeleri arasında, Avrupa güvenliğinin geleceği ile transatlantik güvenliğinde yük paylaşımının gözden geçirilmesine yönelik çabalar yer alacak. Bakan Fidan, 76 yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğinin temeli olan NATO’nun daha güçlü, etkili ve caydırıcı olması gerektiğinin altını çizecek. Türkiye’nin güçlü ordusu ve modern askeri yetenekleriyle Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlama kararlılığına dikkat çekecek.
DEFANS HARcamaları ÜZERİNDE DURULACAK
Bakan Fidan, toplantıda Türkiye’nin savunma harcamalarının NATO’nun gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde iki kriterinin üzerinde olduğunu belirterek, savunma sanayi işbirliği ve ticaretindeki engellerin kaldırılmasının önemini vurgulayacak. Ayrıca, “360 derece güvenlik” anlayışı ile Rusya-Ukrayna savaşı ve Ittifak’a komşu bölgelerde barış ve istikrarın sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekecek. Toplantı sırasında, Fidan’ın mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.