Rusya’nın Düşmanları Değişiyor, Almanya Önde

RUSYA’DA DÜŞMAN ALGILARINDAKİ DEĞİŞİM

Mayıs ayının sonunda gerçekleştirilen Levada Merkezi anketi, Rusya vatandaşlarının ülke ilişkilerine dair algılarında önemli bir değişiklik olduğunu gösteriyor. ABD, Rus halkının gözünde “en büyük düşman” konumunu kaybederek, dördüncü sıraya geriledi. Moscow Times’ın verdiği bilgiye göre, anket sonuçları perşembe günü kamuoyuna açıklandı. Geçen yıl yapılan benzer bir araştırmada ABD’yi “en büyük düşman” olarak görenlerin oranı yüzde 76 iken, bu yıl bu oran yüzde 40’a düşerek neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Anket verilerinde bu değişimin sebepleri arasında, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesinin Rusya ile diplomatik ilişkileri yumuşatabileceği beklentisi ön plana çıkıyor. Trump’ın Moskova ile diyaloğa açık bir “pragmatik lider” olarak sunulması, Rus halkının Amerika’ya yönelik algısında belirgin bir değişim yaratmış olabilir.

ALMANYA YENİ BAŞ DÜŞMAN OLDU

Anket sonuçlarına göre, Rus vatandaşlarının yüzde 55’i Almanya’yı, yüzde 49’u İngiltere’yi ve yüzde 43’ü Ukrayna’yı “en büyük düşman” olarak tanımlıyor. Almanya’nın birinci sıraya yükselmesi, son dönemde iki ülke arasındaki diplomatik gerilimlerin etkisi olarak değerlendiriliyor. Moscow Times’a göre, Rus devlet basını son aylarda ABD Başkanı Trump’ı Moskova ile uzlaşmaya daha açık bir lider olarak yansıtıyor. Buna karşın, Almanya ve İngiltere, Rus medyasında daha eleştirel bir şekilde ele alınıyor.

RUSYA’NIN MÜTTEFİKLERİ VE DOSTLARI

Ankette yalnızca düşman ülkeler değil, Rusya’nın müttefik olarak gördüğü ülkeler de yer buluyor. Katılımcıların yüzde 80’i Belarus’u Rusya’nın “en yakın dostu” olarak tanımlarken, bunu yüzde 64 ile Çin, yüzde 36 ile Kazakistan, yüzde 32 ile Hindistan ve yüzde 30 ile Kuzey Kore takip ediyor. Öte yandan, İran’a yönelik olumlu algı, geçen yıla göre düşüş gösterdi. 2024 yılında İran’ı müttefik olarak tanımlayanların oranı yüzde 22 iken, bu yıl bu rakam yüzde 11’e geriledi. Levada Merkezi, bu kapsamlı anketi 22-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdi ve 1613 yetişkin Rus vatandaşının görüşlerini derledi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.