RUSYA HALKINDAN ABD’YE BÜYÜK DEĞİŞİM
Mayıs ayının sonlarına doğru gerçekleştirilen Levada Merkezi anketi, Rus vatandaşlarının ülke ilişkilerine dair algılarında önemli bir değişim yaşandığını gözler önüne serdi. ABD, Rus halkının gözünde “en büyük düşman” olma statüsünü kaybederek sıralamada dördüncü sıraya geriledi. Moscow Times’ın yayımladığı bilgilere göre, anket sonuçları perşembe günü yayına girdi. Önceki yıl yapılan araştırmada, ABD’yi “en büyük düşman” olarak nitelendirenlerin oranı %76 iken, bu yıl bu rakam %40’a düşerek neredeyse yarıya indi. Anket verilerine göre bu değişimin arkasında, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesinin Rusya ile diplomatik ilişkileri yumuşatabileceği beklentisi yer alıyor. Trump’ın Moskova ile diyaloğa açık bir “pragmatik lider” olarak görünmesi, Rus halkının Amerika’ya yönelik anlayışında önemli değişikliklere yol açmış olabilir.
ALMANYA YENİ BAŞ DÜŞMAN
Anket bulgularına göre Rus vatandaşlarının %55’i Almanya’yı, %49’u İngiltere’yi ve %43’ü Ukrayna’yı “en büyük düşman” olarak tanımladı. Almanya’nın birinci sıraya çıkması, son zamanlarda iki ülke arasında meydana gelen diplomatik gerilimlerin etkisi olarak değerlendiriliyor. Moscow Times’ın aktardığına göre, Rus devlet medyası son aylarda ABD Başkanı Trump’ı Moskova ile uzlaşmaya daha açık bir lider olarak tanıtıyor. Buna karşın, Almanya ve İngiltere, Rus medyasında daha eleştirel bir çerçevede ele alınmakta.
RUSYA’NIN MÜTTEFİKLERİ VE DOSTLARI
Ankette yalnızca düşman ülkeler değil, aynı zamanda Rusya’nın müttefik olarak gördüğü ülkeler de yer aldı. Katılımcıların %80’i Belarus’u Rusya’nın “en yakın dostu” olarak tanımlarken, onu %64 ile Çin, %36 ile Kazakistan, %32 ile Hindistan ve %30 ile Kuzey Kore izliyor. Diğer yandan, İran’a yönelik olumlu algıda geçen yıla göre azalma gözlemlendi. 2024’te İran’ı müttefik olarak nitelendirenlerin oranı %22 iken, bu yıl bu rakam %11’e düştü. Levada Merkezi, bu kapsamlı anketi 22-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdi ve 1613 yetişkin Rus vatandaşının görüşlerini topladı.