Rusya Yeni Düşmanını Seçti: Almanya

ANKET SONUÇLARI VE DEĞİŞİM

Mayıs ayının sonunda gerçekleştirilen Levada Merkezi anketi, Rus vatandaşlarının ülke ilişkilerine yönelik algılarında önemli bir değişim olduğunu gösteriyor. ABD, Rus halkı nezdinde “en büyük düşman” unvanını kaybederek 4. sıraya gerilemiş durumda. Moscow Times’ın aktardığına göre, anket sonuçları perşembe günü kamuoyuna sunuldu. Geçen yıl yapılan benzer bir çalışmada, ABD’yi “en büyük düşman” olarak görenlerin oranı %76 iken, bu yıl bu oran %40’a düşerek neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Bu değişimin nedenleri arasında Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte Rusya ile diplomatik ilişkilerin yumuşayabileceği beklentisi yer alıyor. Trump’ın Moskova ile diyaloğa açık “pragmatik bir lider” olarak sunulması, Rus halkının Amerika’ya yönelik algısında belirgin bir farklılık yaratmış olabilir.

ALMANYA EN BÜYÜK DÜŞMAN

Ankete göre, Rus vatandaşlarının %55’i Almanya’yı, %49’u İngiltere’yi ve %43’ü Ukrayna’yı “en büyük düşman” olarak adlandırıyor. Almanya’nın birinci sıraya yükselmesi, son dönemlerde iki ülke arasındaki diplomatik gerginliklerin etkisi olarak değerlendiriliyor. Moscow Times’ın verdiği bilgilere göre, Rus devlet basını son aylarda ABD Başkanı Trump’ı Moskova ile uzlaşmaya daha açık bir lider olarak tanıtıyor. Bunun aksine, Almanya ve İngiltere, Rus medyasında daha eleştirel bir bakış açısıyla inceleniyor.

MÜTTEFİKLERİN GÖRÜNTÜSÜ

Anket yalnızca düşman ülkeleri değil, Rusya’nın müttefik olarak gördüğü ülkeleri de kapsıyor. Katılımcıların %80’i Belarus’u Rusya’nın “en yakın dostu” olarak tanımlarken, %64 ile Çin, %36 ile Kazakistan, %32 ile Hindistan ve %30 ile Kuzey Kore takip ediyor. Öte yandan, İran’a yönelik olumlu algılar geçen yıla göre azalma gösterdi. 2024’te İran’ı müttefik olarak tanımlayanların oranı %22 iken, bu yıl bu rakam %11’e düştü. Levada Merkezi, bu kapsamlı anketi 22-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirerek 1613 yetişkin Rus vatandaşının görüşlerini derledi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Bakırköy’de Silahlı Suç Örgütüne Operasyon Gerçekleşti

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasıyla gerçekleştirilen operasyonda, 'Çirkinler' adlı silahlı suç örgütüne mensup 7 kişi tutuklandı.

Tayland Ordusu Kamboçya İle Sınır Çatışmalarında Kontrolü Ele Geçirdi

Tayland medyası, ordunun Kamboçya ile yaşanan çatışmalarda Chong An Ma sınır bölgesindeki stratejik noktaları tamamen ele geçirdiğini bildirdi.

FAA Uyardı: Venezüella Hava Sahasında Riskler Artıyor

ABD Federal Havacılık İdaresi, Venezuela'daki artan askeri hareketliliğin uçuşlar için tüm irtifalarda risk yarattığını duyurdu.

Trump’tan Venezuela’ya Yönelik Petrol Tankeri Blokajı Talimatı

ABD Başkanı Trump, Venezuela'nın donanma tarafından kuşatıldığını ve hükümetin terör örgütü olarak sınıflandırıldığını duyurdu. Ayrıca, yaptırım altındaki petrol tankerlerine abluka getirileceğini belirtti.

Muğla’da Yasa Dışı Göçmen Operasyonu: 82 Yakalandı

Muğla'da yapılan bir operasyonla, bir evde 82 kaçak göçmen tespit edilerek yakalandı.