İNGİLTERE VE GALLER YÜKSEK MAHKEMESİ’NDEN UYARI
İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemesi, avukatların hukuki araştırmalarda ChatGPT gibi üretken yapay zeka (YZ) araçlarına güvenmenin riskleri hakkında uyarıda bulundu. Yargıç Victoria Sharp, bu araçların sunduğu sahte bilgilere dayanarak mahkemeye yapılan sunumların, avukatları ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakabileceğini ifade etti.
YARGIÇTAN AÇIK TESPİTLER
Yargıç Victoria Sharp, verdiği açıklamada, üretken yapay zeka araçlarının “güvenilir hukuki araştırmalar yürütme kapasitesine sahip olmadığını” net bir şekilde belirtti. Bu araçlar, sempatik ve mantıklı yanıtlar sunsa da, tamamen yanlış bilgiler üretebiliyor. Yargıç, avukatların yapay zekayı araştırmalarında kullanabileceklerini, ancak “mesleki çalışmalarında bu araçları kullanmadan önce, yetkili kaynaklara başvurarak bu tür araştırmaların doğruluğunu kontrol etmek” gerektiğini vurguladı.
SAHTE DAVA ÖRNEKLERİ ORTAYA ÇIKTI
Bu uyarı, avukatların mahkeme süreçlerinde yapay zeka tarafından oluşturulmuş sahte davalara ve tebligatlara atıfta bulunduklarının tespit edildiği iki yeni dava sonrası geldi. Bir davada, bir avukatın sunduğu 45 alıntının 18’inin mevcut olmadığı saptandı. Ayrıca, Katar Ulusal Bankası ile ilgili 120 milyon dolarlık bir davada ise, bir avukatın, sözde var olan 18 davaya atıfta bulunduğu ortaya çıktı. Müvekkil, yapay zeka destekli yanlış bilgiler nedeniyle mahkemeyi yanıltmaktan dolayı özür dilemek zorunda kaldı.
HUKUKİ SONUÇLAR AĞIR OLACAK
Yargıç Sharp, sahte bilgileri gerçekmiş gibi sunmanın mahkemeye saygısızlık teşkil edebileceğine ve “en korkunç durumlarda” adaletin seyrini saptırabileceğine dikkat çekti. Bu durum, mesleki yükümlülüklerine uymayan avukatlar için önemli para cezası ve hatta hapis cezaları ile sonuçlanabilir.