BAŞLA HASAT DÖNEMİ
Türkiye’de kabak denilince akla ilk gelen yerlerden biri Sakarya. Özellikle coğrafi işaret tescilli beyaz kestane kabağının hasadı başladı. Lezzetiyle birçok kişiyi kendine hayran bırakan kabaklar, römorklara yüklenerek satış noktalarında yerini almaya başlıyor. Sakarya’da beyaz kestane kabaklarının tarladan sofraya yolculuğu da devam ediyor. Ekimi Mart ve Nisan aylarında dikkatlice seçilmiş çekirdeklerle yapılan beyaz kestane kabakları, yaklaşık 7 aylık bir süreçten sonra toplanıyor.
ÜRETİM SÜRECİ
Bin bir zahmetle yetiştirilen bu kabaklar, ilk önce depolara, sonrasında da satış yerlerine ulaşıyor. Usta ellerden geçtikten sonra tatlı olarak damakları şenlendiren; çorba, lokum, marmelat ve reçel çeşitleri ile de sofraları süsleyen kabaklar, yurt dışında da ihraç ediliyor. Tarlada fiyatlar 6 ila 8 lira arasında değişirken, marketlerde 15-20 lira aralığında satışa sunuluyor. Kabak ekimi ve hasadı hakkında bilgi veren çiftçi İslam Aksoy, “Kabak, Mart ayının 15’inden Nisan ayının 20’sine kadar ekilir. Toplama zamanı da Eylül ayının 20’sinde başlayıp Ekim ayının sonlarına kadar devam eder. Şu anda da hasadımız sürüyor. Sakarya’nın coğrafi işaretli kabağının lezzeti toprağından geliyor. İlk önce tarlalarımızı hazırlıyoruz, ekeceğimiz yere hayvan gübresini koyarız ve ondan sonra toprak altı gübresi ekilir” diye konuşuyor.
İHRACAT VE YÜKSEK REKOLTE
Devamında ilk çapası yapıldıktan sonra üst gübresi ekleniyor. Bu yıl tarlalara ekim oranı geçen yıla göre daha fazla, ancak hava koşulları ve kuraklık nedeniyle bazı yerlerde kabak yetişmiyor. Aksoy, “Geçen seneye göre rekolte daha yüksek. Vatandaşın sofrasına daha bol kabak gelebilir bu sene” ifadelerini kullanıyor. Kabak ihracatı hakkında bilgi veren Aksoy, “Ülkenin birçok bölgesine kabağımızı gönderiyoruz. İstanbul, Ankara, Antalya ve Afyon gibi iller başta olmak üzere yurt dışına da gönderiyoruz. Sakarya kabağımız özellikle tatlı olarak kullanılıyor. Bu sene kabak daha fazla olduğu için vatandaşlar daha rahat alıp tüketecek” diyor.
LEZZETİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu ise kabak tatlısının sofralara renk kattığını belirtiyor. “Kabağın hasadı başladı. Tarlada toplanan kabak tatlılarımız sofraları süslüyor. Sakarya’da yetişen kestane kabaklarımızı en güzel haliyle hazırlayarak elmas haline getiriyoruz. Bu eşsiz lezzeti tadan bir daha dükkânımıza geliyor” şeklinde konuşuyor. Kabak tatlısı jeç Gımac’o de yurt dışından gelen misafirler de bulunuyor. Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzetinin rağbet görmesi, kabak hasadının ve satışlarının artmasında etkili oluyor.