Scott Pelley, CBS News’in “yanmakta olduğunu” söyleyerek haber bölümünün genel yayın yönetmeni Bari Weiss’in görevden alınması gerektiğini savundu. Pelley, 2 Haziran’da CBS tarafından işten çıkarılmasının ardından verdiği ilk röportaj olan New York Times söyleşisinde, Weiss’in “60 Minutes” programının son sezonunda Trump yönetimi lehine “teraziyi ayarladığını” algıladığını belirtti. CBS News sözcüsü ise Pelley’in iddiasının inandırıcı olmadığını ve haber kuruluşunda siyasi bir müdahale bulunmadığını söyledi. Pelley, Times’a verdiği demeçte asıl sorunun “herhangi bir siyasi etki değil, beceriksizlik olduğunu” ifade etti.
WEİSS’İN 60 MİNUTES’TAKİ OPERASYONU
Mayıs ayı sonunda Weiss, yönetici yapımcı Tanya Simon’ı, birkaç üst düzey yapımcıyı ve muhabirler Cecilia Vega ile Sharyn Alfonsi’yi işten çıkardı. Pelley, Simon’ın bu değişiklik karşısında “tamamen şaşkına döndüğünü” söyledi. Ancak Weiss liderliğindeki bir yenileme hamlesi aylardır konuşuluyordu. Weiss’e yakın kaynaklar, onun mevcut “60 Minutes” ekibinin gerekli değişime direndiği ve yayın çağında dönüşemediği sonucuna vardığını aktardı. Aynı gün Weiss, eski teknoloji muhabiri Nick Bilton’ı programın başına getirerek ekibi daha da karıştırdı. Pelley, bu durumu “kalbi kırık” olarak tanımladı.
PELLEY’İN İŞTEN ÇIKARILMASI VE TEPKİLER
Geçtiğimiz Pazartesi günü yaşanan hararetli bir personel toplantısında Pelley, Weiss’i “niteliksiz” olarak tanımladı ve Bilton’ın yetkinliğini de sorguladı. Ertesi gün Pelley işten çıkarıldı. Bilton, bu kararı Pelley’in “sergilediği düşmanca performansın, programın gelecekteki başarısına katkıda bulunma niyetiniz olmadığını gösterdiği” gerekçesiyle savundu. Pelley, Bilton’la yüzleşmesini “birinin sadece yayın için değil, insanlar için de ayağa kalkması gerekiyordu” sözleriyle açıkladı.
REYTİNG VE DÖNÜŞÜM TARTIŞMALARI
Birçok “60 Minutes” emektarı, programın yüksek reytinglerini göstererek Weiss’in çalışan bir sistemi neden değiştirmeye çalıştığını sorguladı. Pelley, geçen sezon yüzde 9’luk reyting artışını “yayın televizyonunda görülmemiş” olarak nitelendirdi. Ancak CBS’teki NFL maç yayınlarının reytinglerinin yüzde 11 arttığı ve bunun “60 Minutes”a büyük katkı sağladığı belirtildi. Pelley ayrıca programın zamanla dönüşmediği eleştirisine de karşı çıktı: “İlk ’60 Minutes’ online şovumuz ’60 Minutes Overtime’ı 2010’da başlattık. Her görevde TikTok dikey videoları çekiyordum. Oralardayız, her yerdeyiz.”
SİYASİ BASKI VE MİNNEAPOLİS HABERİ
Pelley, Weiss’in “güzel bir insan” olduğunu ancak televizyon işinin onun uzmanlık alanı olmadığını söyledi ve ekledi: “CBS News’e bir ideoloji getiriyor ki bu tamamen aykırı. Çok kötü bir uyum. Televizyonu bilmiyor, nasıl çalıştığını anlamıyor.” Pelley, yönetimin kendisini “politik olarak hassas bir habere yanlışlıklar ve önyargı eklemeye” yönlendirdiğini ve bu talimatı görmezden geldiğini iddia etti. Söz konusu haberin 1 Şubat tarihli “Minneapolis vurulma olaylarına bağımsız soruşturma çağrıları büyüyor” başlıklı rapor olduğunu belirten Pelley, Weiss’in son teslim saatinden dört saat sonra yapımcı Simon’a notlar göndererek değişiklik talep ettiğini ve bu değişikliklerin Trump’ın olaylara bakışıyla uyumlu olduğunu söyledi. CBS News sözcüsü, Weiss’in Simon’a gönderdiği geri bildirimin “siyasi motivasyonu olmadığını ve yalnızca haberi mümkün olduğunca güçlü, adil ve doğru kılmak için önerildiğini” açıkladı. Pelley, bu müdahaleyi “37 yıllık CBS News kariyerimde görmediğim düzeyde bir siyasi etki” olarak tanımladı.