SALGINDAN KAYNAKLANAN VAKALAR ARTIYOR
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Sierra Leone’de son bir haftada 384 doğrulanmış Maymun çiçeği vakasının rapor edildiğini duyuruyor. Bu rakam, kıtadaki toplam Mpox vakalarının %50,7’sini oluşturuyor. Africa CDC yetkilisi Ngashi Ngongo, Sierra Leone’deki salgının hızla yayıldığına işaret ediyor ve hastanelerin mevcut kapasitesinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ülkede yalnızca 60 yatak bulunmasına rağmen, yaklaşık 800 aktif vaka mevcut.
AŞILAMA KAMPANYALARI BAŞLATILDI
Ocak ayında Sierra Leone’de ilk Mpox vakaları tespit edildikten sonra, yetkililer sınır gözetimlerini artırmaya başladı. Bu ülke, halk sağlığı acil durumu ilan etti ve virüsün kontrol altına alınması amacıyla aşı kampanyaları başlatıldı. Dünya Sağlık Örgütü ve müttefik kuruluşlardan temin edilen 61 bin 300 doz Mpox aşısı, belirlenen riskli gruplara uygulanıyor. Öncelik, sağlık çalışanlarına, yüksek risk gruplarına ve 12 yaş üzerindeki çocuklara veriliyor.
BULAŞMA YOLLARI VE BELİRTİLER
Mpox virüsü, kemirgen hayvanlar (örneğin fare ve sincaplar) ile enfekte bireylerle doğrudan temas yoluyla bulaşıyor. Vücut döküntüleri ve enfekte kişilerin kullandığı eşyalar, çarşaflar ve havlular bulaşma riskini artıran unsurlar arasında yer alıyor. Virüsün kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişirken, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve cilt döküntüleri gibi belirtiler görülüyor. Özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar hastalığın kontrol altına alınmasında kullanılıyor. Sierra Leone’de salgının yayılmasını durdurmak amacıyla aşılamalar hızlandırılırken, yetkililer vatandaşları kişisel hijyen konusunda uyarıyor.