Sındırgı’daki Deprem Aktiviteleri ve Nedenleri Sındırgı’daki sarsıntıların neden olduğuna dair bilimsel değerlendirmeler ve bölgedeki hareketliliğin artışı üzerine uzman görüşleri

DEPREM HAREKETLİLİĞİ DEVAM EDİYOR

Sındırgı’da 10 Ağustos’ta meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki ana şoktan sonra bölgede 10 bini aşan artçı sarsıntı kaydedildi. Son günlerde yaşanan 4.9 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler çevre il ve ilçelerde de hissediliyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan bu hareketliliği “deprem fırtınası” olarak tanımlıyor. Sözbilir, artçı sarsıntıların güneydoğuya doğru göç ettiğini ve bu durumun dağlık alanlardaki ölü fayları tetiklediğini ifade ediyor. Özellikle Emendere Fay Zonu ve bağlantılı tekil fayların yeniden aktif hale geldiği vurgulanıyor.

ÖLÜ FAYLARIN TETİKLENMESİ

Bölgede yaşanan deprem fırtınası hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Hareketlilik sürüyor. Artçı deprem sayısı 10 bini geçmiş durumda. Sındırgı’nın güneyindeki dağlık alanda 2 gündür deprem fırtınası yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni, 10 Ağustos’taki 6.1 büyüklüğündeki ana şoktan sonra artçı sarsıntıların güneydoğuya doğru göç etmesine bağlı olarak dağlık alandaki ölü fayların tetiklendiğidir. Ana şoktan sonra AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile yaptığımız arazi çalışmasında, Sındırgı’nın güneyindeki dağlık kesimde yeni faylar haritaladık. Bunlardan en önemlisi Emendere Fay Zonu ve bu fay zonuyla bağlantılı tekil faylar” diyor.

HASARLI BİNALARA GİRİLMEMELİ

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’nin diri fay haritasında yer almayan bölgedeki fayların birbirini tetikleyerek 3 ile 5 büyüklüğü arasında değişen deprem fırtınası yarattığını belirtiyor. “Emendere Fay Zonu’nun bölgede jeotermal sistemi kontrol eden bir yapı olmasından dolayı, fay içindeki gözenek suyu basıncı sürekli değişiyor ve bu durum deprem aktivitesinin devam etmesine neden oluyor. Sındırgı depreminin ana şokundan sonra dağlık alandaki ölü fayların tetiklendiği ve bu fayların yeniden aktif olduğu görülmektedir. Sındırgı depreminin ardından bölgede yaptığımız çalışmalarda haritalanan faylar, arazide 30 kilometre boyunca Çaysimav segmentine kadar izlenebilmektedir. Ayrıca, ana şoktan sonra batıdaki Gelenbe Fay Zonu’nun 4 büyüklüğüne ulaşan depremler üreterek tetiklendiği anlaşılmaktadır. Fakat artçı depremlerin çoğu Gelenbe Fayı’nın batısına geçememiştir. Bu, Gelenbe Fayı’nın sistemde bir bariyer işlevi gördüğünü ve transfer edilen enerjiyi üzerinde biriktirdiğini göstermektedir. Gelenbe Fayı’nın transfer fay özelliğini koruyarak, Manisa-Akhisar-Kırkağaç taraflarına veya Kuzeye Balıkesir taraflarına stresi transfer etmesi olasıdır. Bu nedenle, bölgede deprem aktivitesinin sürmesi beklendiğinden, resmi kurum ve kuruluşların direktiflerine uyulması ve mümkünse hasarlı binalara girilmemesi önerilmektedir” diyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.