Singapur GP’de Sprint Formatı İlk Kez Uygulanıyor

Formula 1, 2026 sezonunun yoğun takviminde, bu hafta sonu Singapur’daki Marina Bay sokak pistinde sezonun altıncı ve son Sprint etkinliğini düzenliyor. Bu, Sprint formatının ilk kez Singapur Grand Prix’sinde uygulanacağı anlamına geliyor. Ancak, geçiş yapmanın zor olduğu bu pistte, iki sıralama oturumu ve iki yarışla nasıl bir hafta sonu geçireceğimizi merak ediyoruz.

SİNGAPUR GP HAFTA SONU PROGRAMI

Sprint formatı 2021 sezonunda ilk kez üç yarışta uygulanmaya başladığında, Silverstone, Monza ve Interlagos gibi pistler seçilmişti. Bu pistler, Cumartesi günü 100 km’lik bir yarışın eklenmesini haklı çıkarmak adına özellikle iyi yarışlar sunan alanlardı. Bu yıl da benzer bir yaklaşım devam etti, ancak 2022’de Imola’nın dahil edilmesi beklenmedik bir istisna oldu. Sokak pistleri, doğası gereği genellikle geçişe uygun olmadığı için yıllık listede yer almıyor. 2023’te Azerbaycan’da bir Sprint düzenlendi, ancak Baku’nun uzun düzlüğü geçişe olanak sağlıyor. Singapur, geleneksel bir sokak pisti olarak, dar ve kıvrımlı yapısıyla dikkat çekiyor; uzun düzlüğü yok ve geçiş imkanları oldukça kısıtlı.

HAFTASONU YARIŞI VE SIRALAMA

Aydınlatılan pistteki yarış, sıcak ve nemli hava koşulları nedeniyle fiziksel zorluklarıyla biliniyor ve 62 tur süren yarış, 19 virajdan oluşuyor. İki yarış düzenlenmesi, Sprint formatının orijinal amacına ters gibi görünse de bu durumun avantajları da bulunuyor. Özellikle, geçiş yapmanın zorlukları nedeniyle sıralama, Marina Bay’de büyük önem taşıyor. Lewis Hamilton’un 2018’deki pole pozisyonu ile hatırlanan bu pistte, sürücüler sıralama oturumlarında sık sık duvarlarla karşı karşıya kalıyor. Bu yıl iki sıralama oturumu olacak; Cuma günü Sprint Sıralaması, Cumartesi günü ise Grand Prix Sıralaması gerçekleşecek. Bu, sürücüler için iki kat zorluk ve risk yaratıyor.

PİST KOŞULLARI VE HAZIRLIKLAR

Sprint formatı, sürücülerin ve takımların, yalnızca bir saatlik antrenman süresiyle çalışarak araç ayarlarını geliştirmelerini gerektiriyor. Sokak pistlerinde ritim ve güven kazanmak kritik öneme sahip, bu da Singapur’da sürecin kısalmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, antrenman oturumu gün batımından önce, Sprint Sıralaması ise gece saatlerinde yapılacak. Bu durum, ekiplerin araçlarının farklı koşullarda nasıl davranacağını tahmin etmelerini zorlaştırıyor. Cumartesi günü yapılan Sprint, antrenmanla aynı saatlerde gerçekleştirileceği için ekipler için bir zorluk yaratıyor.

MONACO 2027'DE SPRINT FORMATININ GENİŞLETİLMESİ

Gelecek sezon, Sprint formatı 10 etkinlikte uygulanacak ve Monaco’nun bu etkinliklerden biri olarak seçilmesi sürpriz bir gelişme oldu. Monaco’nun sokak pisti, Singapur’dan daha dar ve geçiş açısından daha zorlu. Bu nedenle, burada iki yarış düzenlenmesi de Singapur’daki durum gibi mantıksız görünüyor; ancak nitelikli sıralamalar ve daha fazla belirsizlik sağlama potansiyeli dengeleyici bir faktör haline gelebilir.

SİNGAPUR'DA ŞAMPİYONLUK MÜCADLESİ

Bu hafta sonu, Singapur’daki Sprint’in ne kadar belirsizlik getireceği merak konusu olsa da, zirve mücadelesinin oldukça rekabetçi olması bekleniyor. Max Verstappen’in Red Bull ile Malezya’da elde ettiği etkileyici zafer, F1’in “Büyük Dört” takımının bu yıl düzenlenen yeni kurallar çerçevesinde en az birer yarış kazanmasını sağladı. Marina Bay, Mercedes’in geçen yıl kazandığı iki yarıştan biri olmuştu; ancak George Russell, fazla motor kullanımı nedeniyle Cumartesi günü grid cezası alarak yarışın arka sıralarında yer alacak. Yine de Russell, Cumartesi günü Sprint’te liderlik mücadelesinde etkili olmaya çalışacak. Şampiyona lideri Kimi Antonelli’nin, Monaco’daki etkileyici performansı sonrası Singapur’da Mercedes’in umutlarını taşıması bekleniyor.

Verstappen, Red Bull’un yeniden yükselişte olduğu bu hafta sonunda Singapur Grand Prix’sini kazanmayı hedefliyor. Marina Bay, şu anki takvimdeki uzun süredir yarış düzenlenen pistlerden biri ve Verstappen burada daha önce ikinci olarak tamamlamıştı. McLaren, son yarışlarda güçlü galibiyetler elde etmiş olsa da, bu üçlü etkinlikte istediği başarıyı elde edemedi. Ferrari ise, Lewis Hamilton ve Charles Leclerc’in stratejik hatalarından sonra güçlü bir performans gösterdiği Sepang yarışındaki hızını Singapur’a taşımayı umuyor. Formula 1, bu hafta sonu Singapur’da son Sprint etkinliği için sahaya çıkıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

İstanbul Havalimanı, Dünyanın En İyi Bağlantılarına Sahip

Dünyanın önde gelen seyahat verisi sağlayıcılarından OAG, 2026 Megahub Endeksi'ni yayımladı. Bu endeks, havalimanlarını uluslararası uçuşlardaki tarifeli bağlantı sayıları ve ulaşılan destinasyonlarla karşılaştırıyor.

Maricarmen Abascal Hayatını Kaybetti, Protestolar Büyüdü

İspanya'nın başkenti Madrid'de, 87 yaşındaki Maricarmen Abascal'ın fahiş zam yapılan kirasını ödeyememesi sonucu polis zoruyla evinden çıkarılması, ülke genelinde protesto gösterilerine yol açtı. Yüz binlerce kişi, barınma krizini protesto etmek için sokaklara döküldü.

Icardi, Messi’ye Duygusal Veda Mesajı Yayımladı

Mauro Icardi, Galatasaray'dan ayrılmasının ardından Arjantin Milli Takımı'ndan emekliye ayrılan Lionel Messi'ye duygusal bir veda mesajı göndermiştir. Icardi, sosyal medya hesabından Messi ile birlikte çekilmiş bir fotoğraf paylaşarak, "Basitçe.

Osimhen Kasımpaşa Maçında Oynayacak mı?

Galatasaray, sakatlığı nedeniyle uzun süredir forma giyemeyen Victor Osimhen'in durumunu netleştirdi. 4 Eylül'deki Başakşehir maçında kasığından sakatlanan oyuncu, dün akşam gerçekleştirilen antrenmanda yer aldı.

Fed Tutanakları, Faiz Artışının Devam Edebileceğini Gösterdi

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 15-16 Eylül tarihlerinde düzenlenen toplantısına ait tutanakları yayımladı. Bu toplantıda politika faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 3,75-4 aralığına çıkarıldığı belirtildi.