Suriyeli çocukların eğitimi için imzalar atıldı

Daha fazla Suriyeli çocuğun eğitime erişimini ve verilen eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanan “İl Eylem Planları” Ankara'da yapılan bir imza töreniyle uygulanmaya başlandı.

İl Eylem Planlarını Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle imzaladı. Suriyeli çocukların gittiği Fatih Sultan Mehmet İlkokulu'nda gerçekleşen imza töreninde konuşan Müsteşar Yardımcısı Büyük, 2011 yılındaki Suriye'deki iç karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye kitlesel akım halinde gelen Suriyelilerin sayısı 2 milyon 200 bin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin kamu kaynaklarından harcadığı miktar 8 milyar dolara yaklaştı. Bunun içerisinde bütün dünyanın Türkiye'ye göndermiş olduğu miktar ise 417 milyon dolar. Biz MEB olarak şu anda sistem içerisinde geçen yılın sonu itibariyle 230 bin öğrenciyle ana hedefimiz bu yılın sonuna kadar eğitim çağında olup sistem dışında hiçbir öğrencinin kalmayacağı şekilde çalışmalarımızı dizayn etmek. Hedefi Sayın Başbakanımız New York'taki toplantıda koydu. 460 bin rakamını zikretti. Artık bundan böyle il müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz ülkemizin başbakanının koymuş olduğu bu hedefi yakalamak için gece gündüz çalışacağız gayret edeceğiz. Artık durmak yok. Ulusal ve uluslararası herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Biz 4 yıllık süre içerisinde paydaşlarımızla birlikte Suriyeli çocuklarımızın eğitimleriyle ilgileniyoruz. Başta AFAD olmak üzere valiliklerimize, kaymakamlıklarımıza, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimize ve özellikle uluslar arası STK'larımıza teşekkür ediyorum.”
Ankara'daki 3 okulu tahsis eden vali, kaymakam, il, ilçe müdürlerine teşekkür eden Büyük, “Bu yıl daha kapsamlı çalışmanın içerisinde olacağız. İl il eylem planları çıkarıyoruz. Şuanda bölgedeki 8 ilimizle ilgili eylem planları hazır. Biz onun üst planını burada imzalayacağız. Ancak kendi okullarımıza giden Suriyeli çocuklarında sosyalleşmesi ve bizim çocuklarımızla kaynaşabilmesi adına da faaliyetlerin altına imza atacağız artık” dedi.

“2011 yılından ülkemize giriş yapan Suriyelilerin çocuklarının eğitimini 3 şekilde yapıyoruz” diyen Büyük, “Ülkemize düzenli giriş yapmış, kimlik numarası almış, oturum almış insanlardan e-okul sisteminden kayıtlı bizim öğrencilerimizle okuyan bir kesim var. 40 bin kişi bunlar. 11 ilde 24'e yakın kamp merkezinde 250 bine yakın Suriyeli vatandaşın 90 bine yakın okul öncesinden 12.sınıfa kadar Suriyeli gönüllü öğretmenlerin okuttuğu, Suriye müfredatının yapıldığı haftalık ders çizelgelerinin MEB'de olduğu bir 90 bine yakın öğrencimiz eğitime devam etmektedir. Türkçe mecburidir burada. Haftalık 6 saat Türkçeyi mecburi hale getirdik öğretiyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.

FBI Dünya Kupası’nda İHA Önlemi Aldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), 2026 FIFA Dünya Kupası süresince stadyumlarda drone kullanımını yasaklayarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarıyor. FBI, yaptığı açıklamada Houston'daki Taraftar Festivali için uçuş kısıtlamalarının bugün başladığını duyurdu.

Fenerbahçe’de Salah Dosyası Yeniden Açıldı

Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçilmesiyle Fenerbahçe'de transfer çalışmaları hız kazandı ve Mısırlı yıldız Muhammed Salah için dosya yeniden açıldı. Yıldırım daha önce "İhtiyaç varsa alırız" demişti.